Dżem z czereśni - jak zrobić? Podajemy prosty przepis [WIDEO]

Dżem z czereśni - jak zrobić? Podajemy prosty przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dżem z czereśni zimą przypomni nam upalne dni lata.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Czereśnie pojawiają się w czerwcu. Ich cudownym smakiem możemy się cieszyć do połowy lipca. Potem pozostają nam przetwory, które będą nam przypominać smaki i zapachy lata. Podajemy prosty przepis na dżem z czereśni!

Polecamy: Pasteryzacja na sucho i na mokro, w piekarniku, garnku lub zmywarce

Składniki

  • 3 kg czereśni

  • 60 dag cukru

  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie pozbawić ogonków, umyć i wydrylować. Najlepiej posłużyć się drylownicą.

  • W dużym rondlu owoce zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, żeby puściły sok.

  • Przemieszać czereśnie i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do zagotowania, zdejmując pianę z powierzchni.

  • Dodać wanilię. Zmniejszyć ogień i smażyć powoli, aż sok odparuje, a dżem zgęstnieje. 

  • Garnek w trakcie smażenia należy 2-3 razy zdjąć z ognia, zostawić do ostygnięcia.

  • Gotowy dżem nakładać do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.

  • Słoiki z dżemem smażonym krótko (zachowują ładniejszy kolor) trzeba pasteryzować: Pasteryzacja na sucho i na mokro, w piekarniku, garnku lub zmywarce

Ocena: 2,4