Czereśnie: właściwości czereśni. Dlaczego warto jeść czereśnie?
Sezon na czereśnie to okazja, by jeść dojrzałe owoce pełne witamin. Jak każdy owoc, czereśnie na pewno są zdrowsze niż batony czy frytki, jednak jakie witaminy i właściwości mają? Czy czereśnie pozytywnie wpływają na nasz organizm?
Spis treści
Niektórzy uważają, że czereśnie mają mało składników odżywczych. Wszystko przez to, że aż w 80% składają się z wody - podobnie, jak popularne latem arbuzy. Jednak pozostałe 20% to niezbędne dla naszego organizmu witaminy i minerały.
Witaminy i minerały w czereśniach
Bardzo ważnym składnikiem czereśni jest potas (100 g zawiera aż 275 mg tego pierwiastka). Potas odpowiada między innymi za usuwanie nadmiaru soli z organizmu, dzięki temu pozytywnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. Czereśnie poleca się również na opuchnięte i zwyrodniałe stawy.
Czereśnie wspomagają też leczenie artretyzmu. A to dzięki temu, że w wyżej wspomnianych 20% swojego składu zawierają również witaminy z grupy B, a co najważniejsze w tym przypadku - witaminę B5.
Dodatkowo czereśnie bogate są w witaminę A oraz C, a te z kolei oczyszczają i odtruwają nasz organizm, dzięki czemu poprawia się między innymi wygląd skóry.
Dlaczego jeszcze warto jeść czereśnie?
Porcja czereśni dostarcza nam także wapnia, żelaza i dużej dawki jodu. Co więcej w czereśniach znajdują się bioflawonoidy - zaliczane są do przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Warto wspomnieć, że wymieniony wcześniej jod, który również znajduje się w czereśniach, wspomaga produkcję hormonów tarczycy, a te są odpowiedzialne między innymi za przemianę materii.
Dzięki wielu zaletom czereśnie warto wkomponować w letnią dietę, korzystając z tego, że sezon na te owoce jest bardzo krótki.
Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni Dżem z czereśni Nalewka z czereśni