Nalewka z czereśni: przepis na nalewkę czereśniową na spirytusie
2023-06-11
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mocna, czereśniowa nalewka podana jako aperitif zaostrzy apetyty i rozluźni atmosferę na przyjęciu. Ma piękny czerwony kolor, bogaty smak i lekko pestkowy aromat.
"Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anny Szubińskiej dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl, jak też w wersji e-book m.in. na woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.
SKŁADNIKI
- 1 kg czereśni z pestkami
- 4 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wódki
- 4 szklanki cukru
- Przygotuj również:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie umyj i zalej alkoholem w szklanym naczyniu, szczelnie zamknij i odstaw na 4–6 tygodni.
- Co kilka dni potrząśnij, żeby wymieszać płyn z owocami, następnie zlej alkohol i odstaw.
- Czereśnie rozgnieć, nie uszkadzając pestek i zasyp cukrem, wymieszaj.
- Odstaw na 2–3 tygodnie, co kilka dni wstrząśnij słojem.
- Gdy cukier się rozpuści, zlej syrop, przefiltruj i wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.
- Nalewkę przelej do butelek, zakorkuj i przechowuj w ciemnym miejscu.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?