Nalewka z czereśni: przepis na nalewkę czereśniową na spirytusie [WIDEO]

Nalewka z czereśni: przepis na nalewkę czereśniową na spirytusie [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka czereśniowa, czyli czereśniówka, czaruje wspaniałym aromatem letnich owoców

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mocna, czereśniowa nalewka podana jako aperitif zaostrzy apetyty i rozluźni atmosferę na przyjęciu. Ma piękny czerwony kolor, bogaty smak i lekko pestkowy aromat.

Składniki

  • 1 kg czereśni z pestkami

  • 4 szklanki spirytusu

  • 2 szklanki wódki

  • 4 szklanki cukru

  •  

  • Przygotuj również:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie umyj i zalej alkoholem w szklanym naczyniu, szczelnie zamknij i odstaw na 4–6 tygodni.

  • Co kilka dni potrząśnij, żeby wymieszać płyn z owocami, następnie zlej alkohol i odstaw.

  • Czereśnie rozgnieć, nie uszkadzając pestek i zasyp cukrem, wymieszaj.

  • Odstaw na 2–3 tygodnie, co kilka dni wstrząśnij słojem.

  • Gdy cukier się rozpuści, zlej syrop, przefiltruj i wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.

  • Nalewkę przelej do butelek, zakorkuj i przechowuj w ciemnym miejscu.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.