Kompot z czereśni jak u babci - sprawdzony przepis [WIDEO]

Kompot z czereśni jak u babci - sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Kompot z czereśni można przygotować błyskawicznie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Uwielbiany w dzieciństwie kompot z czereśni często zastępowany jest sokami z kartonu. Wciąż jednak łatwo urządzić sentymentalny obiad, przy którym na deser podamy smak naszego dzieciństwa - kompot z czereśni jak u babci. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki

  • 1 kg czereśni

  • pół szklanki cukru

  • opcjonalnie: sok z połówki cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy wydrylowane, umyte czereśnie z usuniętymi ogonkami, doprowadzamy do wrzenia.

  • Całość gotujemy około pół godziny.

  • Słodzimy. Proponujemy nie wykorzystywać całego cukru na jeden raz. Słodkość kompotu możemy regulować w zależności od upodobań.Można także przygotować wersję light kompotu, zamiast cukru używając słodzika.

  • Gorący kompot możemy przelać do słoika (wraz z owocami czereśni) i pasteryzować albo podać bezpośrednio na stół, uprzednio wychładzając go.

  • Jeśli chcemy, by kompot miał nieco inny, oryginalniejszy smak, możemy dodać do niego sok z połówki cytryny.

Ocena: 2,9