Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy?

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Drylownica ułatwia przygotowanie przetworów z czereśni i wiśni, ale i bez niej można sobie znakomicie poradzić.

Sezon na czereśnie trwa bardzo krótko, dlatego w wielu domach przygotowuje się owocowe przetwory. Receptury wymagają drylowania czereśni, podobnie jak wiśni. Najlepsza do tego jest drylownica, ale równie dobrze można poradzić sobie domowymi sposobami. Sprawdź, jak sprytnie drylować czereśnie i wiśnie.

W sklepach są dostępne specjalne urządzenia do drylowania czereśni i wiśni, czyli drylownice. Jeśli masz ochotę, możesz sobie taką maszynką ułatwić pracę! Czasem jednak drylownica przydałaby się od razu, kiedy nie ma czasu na wyprawę do sklepu. Jak zatem poradzić sobie z czereśniami bądź wiśniami, korzystając z domowych sposobów?

 

  • Wsuwka - rozsuń ją nieco i włóż do środka czereśni/wiśni (okrągłą częścią). Kilka razy pokręć, a pestkę sprawnie da się usunąć. Można użyć także agrafki.

  • Spinacz - wygnij go w kształt przerwanej cyfry '8', jedną część umieść w środku czereśni i wyciągnij pestkę.

  • Łyżeczka deserowa - ponieważ jest nieduża, świetnie posłuży do wyciągania pestek.

  • Słomka, końcówka do dekoracji ciasta, pałeczka do ryżu - za ich pomocą można szybko "wypchać" pestkę.

  • Nóż kuchenny - wiśnie lub czereśnie można mocno przycisnąć do deski poziomo ułożonym nożem. Pękną w taki sposób, że bardzo łatwo wyjąć pestki.