Chłodnik paprykowy: przepis

2021-03-29
Chłodnik paprykowy: przepis
Autor: Shutterstock Chłodnik paprykowy  to pyszna i zdrowa alternatywa dla ciepłych  zup. Idealny  w upalne dni.
łatwy
30 min
4

 Wypróbuj przepis na chłodnik paprykowy! Podawany z czosnkowymi tostami ochłodzi rozgrzane ciało i ugasi pragnienie.

SKŁADNIKI

  • 4 duże mięsiste papryki
  • 2 pomidory
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekaj, podsmaż na złoto na oliwie.
  • Oczyść paprykę, pokrój w drobną kosteczkę. Odłóż 2 łyżki papryki, resztę razem z cząstkami pomidorów dodaj do cebuli i chwilę smaż razem.
  • Zalej bulionem i gotuj 15 min. Dopraw. Ochłodź.
  • Zupę zmiksuj na gładki krem. Posyp odłożoną papryką.
  • Udekoruj natką. Możesz podać z grzankami z pieczywa tostowego z masłem czosnkowym.