Chłodnik paprykowy: przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wypróbuj przepis na chłodnik paprykowy! Podawany z czosnkowymi tostami ochłodzi rozgrzane ciało i ugasi pragnienie.
SKŁADNIKI
- 4 duże mięsiste papryki
- 2 pomidory
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekaj, podsmaż na złoto na oliwie.
- Oczyść paprykę, pokrój w drobną kosteczkę. Odłóż 2 łyżki papryki, resztę razem z cząstkami pomidorów dodaj do cebuli i chwilę smaż razem.
- Zalej bulionem i gotuj 15 min. Dopraw. Ochłodź.
- Zupę zmiksuj na gładki krem. Posyp odłożoną papryką.
- Udekoruj natką. Możesz podać z grzankami z pieczywa tostowego z masłem czosnkowym.