Okroszka: przepis na rosyjski chłodnik z kwasem chlebowym

Okroszka: przepis na rosyjski chłodnik z kwasem chlebowym
Autor: Shutterstock Okroszka, czyli zupa z kwasu chlebowego.
łatwy
30 min
4

Okroszka to tradycyjny, rosyjski chłodnik przygotowany na kwasie chlebowym. Okroszka to pożywna zupa z tartymi ogórkami, gotowanymi jajkami i pieczonym mięsem. Chłodnik zabielany jest śmietaną, pikantnie przyprawiony i podawany na zimno. W upały pożywna okroszka syci i orzeźwia. 

Polecamy także: Chłodnik z ogórków na kefirze  oraz   Chłodnik litewski z botwinką

SKŁADNIKI

  • 2 l domowego kwasu chlebowego
  • 20 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej piersi kurczaka lub mortadeli lub parówkowej
  • 3 ogórki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypiorek
  • koperek
  • cukier
  • mielona gorczyca
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać, rozetrzeć z czosnkiem i solą, dodać szczyptę gorczycy.
  • Mięso (kiełbasę) i ogórki pokroić w słupki. 
  • Dodać do cebuli, wymieszać i zalać kwasem doprawionym solą i cukrem.
  • Dodać śmietanę, posiekany szczypiorek i koperek.
  • Na talerzach ozdobić posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo.