Chłodnik litewski: unowocześniony przepis na chłodnik [WIDEO]

Chłodnik litewski: unowocześniony przepis na chłodnik [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chłodnik z młodych buraków, zwany litewskim, to potrawa, która często gości na naszych stołach wczesnym latem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chłodnik litewski to pyszna i zdrowa zimna zupa na bazie buraków lub botwinki z warzywami i ziołami. Świetnie sprawdzi się w upalne dni. Oto prosty przepis na chłodnik litewski w wersji uwspółcześnionej. Zobacz też WIDEO z poradami Andrzeja Polana - jak zrobić wyśmienity chłodnik.

Składniki

  • 2 ugotowane buraki (w wersji "polskiej" często używana jest botwinka, czyli młode buraki, które wystarczy dusić ok. 10 min w bulionie)

  • 2 zielone ogórki pokrojone drobno

  • 4 - 6 jaj ugotowanych na twardo

  • 6 łyżek śmietany 18%

  • 1 litr maślanki lub kefiru

  • pęczek koperku

  • pęczek zielonej cebulki (nowalijka) lub sam szczypiorek

  • przyprawy: sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki należy ugotować (ok. 30–40 min), obrać ze skórki i zetrzeć na tarce,

  • Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce,

  • Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy białka od żółtek

  • Koperek i zieloną cebulkę drobno siekamy

  • Żółtka rozcieramy z solą, dodajemy ugotowane, starte buraki i mieszamy.

  • Następnie dodajemy posiekany szczypior i ogórki.

  • Stopniowo wlewamy śmietanę i kefir, całość należy dokładnie wymieszać.

  • Na końcu dodajemy koperek i drobno posiekane białka. Całość nie może być rzadka.

  • Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki  minimum na godzinę – najlepiej jednak smakuje na drugi dzień.

  • Chłodnik litewski w tradycyjnej wersji był podawany z ziemniakami, które można posypać skwarkami ze zrumienionego boczku i polać tłuszczem. Całość posypujemy koperkiem.

tip dnia

Tradycyjny chłodnik litewski był podawany z szyjkami rakowymi, jako dodatek stosowano również cielęcinę. Sam chłodnik był przygotowywany na wywarze warzywnym. Powyżej przepis na bardziej nowoczesną, mniej skomplikowaną wersję chłodnika litewskiego.

Ocena: 0