Chłodnik z ogórków: łatwy przepis

Chłodnik z ogórków: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chłodnik z ogórków jest bardzo łatwy do przyrządzenia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chłodnik jest jednym z najpopularniejszych dań polskiej kuchni spożywanych na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z botwinki, ale równie smaczny jest chłodnik z ogórków. Jak przygotować bułgarski chłodnik tarator?

Składniki

  • kilka świeżych ogórków (najlepiej nieszklarniowych)

  • kefir lub jogurt naturalny

  • czosnek

  • kilka łyżek posiekanego kopru

  • sól i pieprz

  • opcjonalnie: rzodkiewka

  • ziemniaki z wody

  • jajko - 1 na osobę

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki dokładnie umyć, wyszorować szczotką, obciąć końce, a następnie zetrzeć na tarce wraz ze skórką (w zależności od upodobań na grubych lub drobnych oczkach). Można dodać kilka startych rzodkiewek.

  • Pół ząbka czosnku rozgnieść w prasce i dodać do ogórków.

  • Dodać jogurt lub kefir, doprawić solą, pieprzem i koprem.

  • Chłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę (chyba, że składniki były uprzednio schłodzone).

  • Podawać z jajkiem oraz ziemniakami z wody z koperkiem.

Chłodnik to tradycyjna polska zupa spożywana na zimno. Jej odmiany znane są także w innych europejskich krajach. Hiszpanie przepadają za gazpacho, a mieszkańcy Bałkanów za taratorem. Na polskich stołach gości przede wszystkim chłodnik litewski, szczególnie w upalne letnie dni. Zgodnie z tradycyjnym przepisem przygotowuje się go na bazie botwinki, ale nie jest to jedyna odmiana chłodnika.

Ocena: 2,8