Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz na chłodnik buraczkowy z ogórkiem

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz na chłodnik buraczkowy z ogórkiem
Autor: Shutterstock.com Chłodnik na botwince podany z ogórkiem i gotowanym jajkiem
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chłodnik na botwince to najlepsza zupa na upalne dni. Wypróbuj przepis na botwinkę według Ewy Wachowicz z programu „Ewa gotuje”. Chłodnik z botwiny najlepiej smakuje z klasycznymi dodatkami - z jajkiem, posiekanym koperkiem oraz świeżym ogórkiem.

Z jakiego mleka fermentowanego zrobić chłodnik?

Mleko fermentowane ma właściwości schładzające organizm. Do przygotowania chłodnika można wykorzystać zsiadłe mleko, kefir lub pitny jogurt. 

Dlaczego warto dodać śmietany do chłodnika?

Śmietana to tłusta frakcja mleka bogata w tłuszcze mleczne. Dodatek śmietany łagodzi i zaokrągla smak. Nie jest dodatek konieczny. Ale ważny smakowo. Nie mówiąc o wzbogaceniu wartości odżywczych dania. 

Z czym podawać chłodnik?

Tradycyjnie chłodnik podaje się z połówkami gotowanego jajka. Wykwintne chłodniki dodatkowo zawierają gotowane szyjki rakowe (odwłoki). Można je zastąpić obranymi krewetkami. Nieodłącznym elementem jest świeży lub małosolny ogórek. Koniecznie dodajcie kopru. Orzeźwia doskonale. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Botwinkę dokładnie umyj. Łodygi z liśćmi posiekaj w drobne paski. Podobnie pokrój buraczki.
  • Zagotuj trochę wody. Dodaj do niej pół łyżeczki cukru i sok z cytryny, a następnie dorzuć posiekaną botwinkę.
  • Gdy botwinka jest już miękka, wystudź ją, umieszczając garnek w misce z zimną wodą.
  • Kefir zmiksuj ze śmietaną. Gdy otrzymasz jednolitą konsystencję, dodaj pokrojony w kostkę ogórek. Dorzuć posiekaną w talarki rzodkiewkę oraz czosnek.
  • Na koniec dodaj schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno posiekanego koperku.
  • Całość włóż do lodówki na około pół godziny. Podawaj z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?