Chłodnik szpinakowy z serem feta: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chłodnik szpinakowy to doskonały pomysł na zupę na upalne dni. Łatwy do przygotowania i pyszny, bo jego smak umiejętnie podkręcony został serem feta.
SKŁADNIKI
- 50 dag szpinaku
- 50 dag gęstego jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki bulionu z jarzyn
- 10 dag twardej fety
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- pieprz Cayenne
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak opłucz, osącz na sicie, odciśnij wodę, posiekaj i razem z czosnkiem przesmaż na oleju.
- Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem 10 minut. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem Cayenne.
- Zupę zmiksuj, a następnie lekko ostudź i połącz z jogurtem greckim.
- Przed podaniem schłodź w lodówce. Przelej do miseczek i posyp pokrojoną w kostkę fetą.