Zimna zupa rzodkiewkowa - lekki wiosenny chłodnik z rzodkiewek
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zimna zupa rzodkiewkowa sprawdzi się w ciepłe dni. Przepięknie wygląda, świetnie smakuje i dostarcza całej masy składników odżywczych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 małe buraki na puder buraczany
- 600 ml wody
- 2 łodygi selera naciowego
- pęczek rzodkiewek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- łyżeczka soli morskiej
- sok z ½ średniej cytryny
- 1 łyżeczka buraczanego pudru
- 250 ml naturalnego jogurtu
- kilka świeżych rzodkiewek, rzeżucha i młoda botwinka do ozdobienia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj puder buraczany: buraczki obierz ze skóry i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Plasterki buraka ułóż w suszarce do warzyw i susz przez 16 h.
- Po tym czasie suche plasterki buraka zmiel w młynku do kawy na puder. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
- Do miksera kielichowego wlej wodę i dodaj wszystkie składniki oprócz jogurtu. Miksuj przez 5 minut.
- Zmiksowaną zupę przelej do miski i dodaj jogurt, dokładnie wymieszaj. Udekoruj zupę przed podaniem świeżą rzodkiewką, rzeżuchą i botwinką.
- Zupę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce i podawać jako chłodnik.