Kiedy gotuję żółtą fasolkę szparagową, zawsze wlewam 1 łyżkę. Jest pyszna i zachowuje swój słoneczny kolor

2025-06-25 16:03

Wiosną i latem na bazarkach można wybierać i przebierać w dorodnych warzywach. Jednym z nich jest żółta fasolka szparagowa. To pyszny i zdrowy dodatek do obiadu i składnik wielu innych potraw. Jak ugotować fasolkę szparagową, aby nie straciła pięknego żółtego koloru? Poznajcie sprawdzony patent na zawsze żółtą fasolkę szparagową.

jak gotować żółtką fasolkę szparagową, żeby nie straciła koloru
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa będzie miała piękny żółty kolor. W czasie gotowania do garnka wlej 1 łyżkę.

Spis treści

  1. Jakie właściwości ma żółta fasolka szparagowa?
  2. Jak gotować fasolkę szparagową, żeby nie straciła koloru?
  3. Jak gotować żółtą fasolkę, aby zachowała ładny kolor?
  4. Najlepsze przepisy na żółtą fasolkę szparagową

Jakie właściwości ma żółta fasolka szparagowa?

Żółta fasolka szparagowa to pyszne i zdrowe warzywo, na które sezon zaczyna się w czerwcu i trwa do września. Najlepiej smakuje w lipcu i sierpniu. To warzywo strączkowe cenione jest nie tylko ze względu na smak, ale i wysoką zawartość składników odżywczych oraz pozytywny wpływ na zdrowie.

  • Bogactwo witamin i minerałów – żółta fasolka szparagowa jest źródłem witamin grupy B, C, K, A, oraz minerałów, takich jak potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor.
  • Antyoksydanty – pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
  • Źródło błonnika – dzięki jego zawartości wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit, daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu.
  • Niskokaloryczna – żółta fasolka szparagowa zawiera mało kalorii, więc jest doskonałym warzywem dla osób dbających o linię lub będących na diecie odchudzającej.
  • Dobra dla kobiet w ciąży – dzięki zawartości kwasu foliowego, który niezbędny jest do prawidłowego rozwoju płodu, mogą ją spożywać przyszłe mamy.

Jak gotować fasolkę szparagową, żeby nie straciła koloru?

Zanim żółta fasolka szparagowa trafi na talerze, należy ją ugotować w wodzie. Niestety, może się zdarzyć, że podczas gotowania to pyszne warzywo strączkowe straci swój piękny żółty kolor. Stanie się nieapetyczne i będzie nieciekawie prezentować się na talerzu. Dlatego w czasie gotowania warto zastosować pewien prosty trik kulinarny za grosze. Dzięki niemu fasolka zawsze będzie obłędnie żółta i przepyszna.

Jak gotować żółtą fasolkę, aby zachowała ładny kolor?

Istnieje prosty patent, aby gotowana żółta fasolka szparagowa nie straciła swojego oryginalnego koloru. Warto także wiedzieć, jak prawidłowo ugotować fasolkę szparagową w żółtym kolorze.

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie strączków fasolki i odkrojenie końcówek. Można to zrobić za pomocą ostrego noża lub nożyczek. Starszą fasolkę należy pozbawić twardych włókien znajdujących się wzdłuż strączków. Tak przygotowaną fasolkę gotuje się we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru, który wydobywa naturalną słodycz ze strączków i zapobiega utracie koloru.

Młoda fasolka szparagowa potrzebuje krótkiego czasu gotowania, aby stała się miękka. Starsze warzywa należy gotować nawet do 15 minut. Długie gotowanie sprawia, że żółta fasolka szparagowa traci kolor i staje się nieapetyczna, dlatego należy przestrzegać czasu.

Trik, który pomaga zachować głęboki żółty kolor, stosuje się pod koniec gotowania. Do garnka z gotującą się żółtą fasolką szparagową trzeba wlać jedną łyżkę soku z cytryny. To właśnie ten składnik sprawia, że fasolka szparagowa zachowuje swój piękny żółty kolor. Po odcedzeniu warto też zahartować warzywo, czyli opłukać je pod bardzo zimną wodą. Ta czynność również jest pomocna, aby fasolka miała swój oryginalny żółty kolor.

Najlepsze przepisy na żółtą fasolkę szparagową

Żółta fasolka szparagowa to pełne smaku i zdrowia warzywo, które warto jeść w sezonie. Dostępna jest także w formie mrożonej, więc można ją jeść przez cały rok. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów z żółtą fasolką szparagową w roli głównej. Wszystkie przepisy są łatwe i sprawdzone, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne.

Zobacz galerię i poznaj proste przepisy na pyszne domowe przetwory z fasolki szparagowej. Poniżej znajdziesz także szybki quiz kulinarny o żółtych owocach i warzywach.

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Beszamel SE Google News
Quiz. Co wiesz o żółtych owocach i warzywach? Na pytanie nr 5 odpowie tylko mistrz!
Pytanie 1 z 10
Dlaczego cytryna jest kwaśna?