Frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chrupiące pieczone frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów to przepis z książki Marii Banach "Strączki". Te oszukane frytki doskonale sprawdzą się jako przekąska, albo zamiennik tradycyjnych frytek w diecie niejadka. Spełniają wszystkie wymogi, które powinny mieć frytki: są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz oraz mają piękny, żółty kolor. Sprawdź, jak je przygotować.
Polecamy też:
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
SKŁADNIKI
- 500 g żółtej fasolki szparagowej
- 200 g solonych krakersów
- 1 jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej fasolkę na 2 minuty, odcedzić i wystudzić.
- Jajko wbić do miseczki, dodać paprykę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie widelcem połączyć wszystkie składniki.
- Krakersy umieścić w malakserze i zmiksować na pył. Przełożyć do drugiej miseczki.
- Fasolki osuszyć, każdą zamoczyć najpierw w jajku, a potem obtoczyć w krakersach.
- Tak przygotowane fasolki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut.
- Podawać na ciepło jako samodzielne danie, albo jako dodatek do mięs.