Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową? Przepis na fasolkę z masłem i tartą bułką [GALERIA ZDJĘĆ]

Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową? Przepis na fasolkę z masłem i tartą bułką [GALERIA ZDJĘĆ]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żółta fasolka szparagowa to jeden z warzywnych przebojów lata

Żółta fasolka szparagowa wyróżnia się delikatniejszym smakiem niż odmiana zielona. Najlepiej podawać ją w pysznej, a przy tym prostej wersji - z masłem i bułką tartą. Jak jednak ugotować żółtą fasolkę szparagową, by zachowała zarówno smak, jak i jędrność?

Gotowanie  żółtej fasolki szparagowej

Gotowanie żółtej fasolki szparagowej to bardzo prosta sprawa. Najpierw jednak należy oskubać ją z ogonków z obu stron. Kiedy to zrobimy, fasolkę trzeba dokładnie umyć.

Na kilogram żółtej fasolki szparagowej należy przygotować garnek z ok. 2 l wody. Płyn przyprawiamy 2 łyżeczkami soli i ewentualnie, dla lepszego smaku, 1 łyżeczką cukru.

Żółtą fasolkę szparagową gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Pilnujemy jednak, by nie była zbyt miękka i rozgotowana.

Zasmażka do żółtej fasolki szparagowej - z masłem i bułką tartą

W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę do żółtej fasolki szparagowej. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy  3 łyżki masła. Kiedy całkowicie się roztopi i zacznie bulgotać, wrzucamy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i przysmażamy - do zrumienienia. Jeśli chcecie mieć bardziej chrupiącą bułkę tartą, to weźmie 1 łyżkę masła i 2 łyżki oleju, co pozwoli wam zwiększyć temperaturę smażenia. 

Odsączamy fasolkę z wody, układamy na talerzach i polewamy tartą bułką z masłem. W ten sposób można błyskawicznie przygotować pyszną warzywną kolację.

Ocena: 4,1