Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Fasolka mamut w sosie pomidorowym - lekkie danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Dania z fasolki mamut są bardzo zdrowe - fasolka ma mnóstwo składników odżywczych, a mało kalorii. Mamut jest bardzo smaczną odmianą fasolki szparagowej
Ocena: 4,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Fasolka mamut jest bardzo smaczna i zdrowa. To odmiana fasolki szparagowej o szerokich i mięsistych strączkach. Zwykle podajemy ją z masłem i bułką tartą, ale może być wykorzystywana w różnych potrawach. Podajemy przepis na fasolkę mamut w sosie pomidorowym.
Składniki
50 dag fasoli mamut
5 dużych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżeczka cukru
sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory.
Dodać cukier, sól, pieprz i dusić całość ok. 10 minut.
Ugotować fasolkę, odcedzić i polać sosem pomidorowym.