Leczo z fasolką szparagową: przepis na danie do słoika

Leczo z fasolką szparagową: przepis na danie do słoika

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Leczo z fasolką szparagową.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na leczo od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i doczekał się wielu modyfikacji. Jedną z nich jest wersja z fasolką. Fasolka szparagowa jest jednym z najzdrowszych warzyw - sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego, obniża LDL (zły cholesterol), zmniejsza wchłanianie tłuszczu, a także chroni przed rakiem. Sprawdź czy leczo z fasolką nie zasmakuje Ci bardziej niż tradycyjne.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki umyj, przekrój, oczyść i pokrój w paseczki.

  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki.

  • Cebule obierz i pokrój w półplasterki.

  • Fasolkę umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki.

  • Paprykę, cebulę i fasolkę zanurz na 2 minuty we wrzątku, przelej na sicie zimną wodą, osącz, wymieszaj z pomidorami, mieszankę posól i ewentualnie posłódź do smaku.

  • Warzywa nałóż do wyparzonych słoików, dodaj ziele angielskie i pieprz, zakręć i zapasteryzuj.

Ocena: 4,5