Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Zielona i chrupiąca sałatka z cukinii i fasolki szparagowej - doskonałe danie na letnie popołudnie. Idealnie smakuje z opiekaną bagietką i kieliszkiem białego wina.
Polecamy też:
Fasolka szparagowa duszona z pomidorami
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 mała cukinia
- 100 g zielonej fasolki obranej
- 80 g sera z niebieską pleśnią
- garść posiekanych orzechów włoskich
- Na sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zblanszuj fasolkę - zanurz ją na ok. 5 minut we wrzątku. Następnie przełóż ją do wody z kilkoma kostkami lodu. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor.
- Cukinię potnij na cienkie wstążki - za pomocą obieraczki do warzyw.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku.
- Wrzuć cukinię i odsączoną z wody fasolkę do miski, polej sosem i dobrze wymieszaj.
- Posyp pokruszonym serem pleśniowym oraz kawałkami orzechów włoskich.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?