Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej

Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Autor: Shutterstock Fasolki szparagowej  nie można jeść na surowo, przed dodaniem jej do sałatki trzeba ją przynajmniej zblanszować
łatwy
0 min
4

Zielona i chrupiąca sałatka z cukinii i fasolki szparagowej - doskonałe danie na letnie popołudnie. Idealnie smakuje z opiekaną bagietką i kieliszkiem białego wina.

Polecamy też:

Fasolka szparagowa duszona z pomidorami

Orzechowa fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 mała cukinia
  • 100 g zielonej fasolki obranej
  • 80 g sera z niebieską pleśnią
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • Na sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zblanszuj fasolkę - zanurz ją na ok. 5 minut we wrzątku. Następnie przełóż ją do wody z kilkoma kostkami lodu. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor.
  • Cukinię potnij na cienkie wstążki - za pomocą obieraczki do warzyw.
  • Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku.
  • Wrzuć cukinię i odsączoną z wody fasolkę do miski, polej sosem i dobrze wymieszaj.
  • Posyp pokruszonym serem pleśniowym oraz kawałkami orzechów włoskich.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?