Orzechowa fasolka szparagowa - przepis na fasolkę szparagową z karmelizowanymi orzechami

Orzechowa fasolka szparagowa - przepis na fasolkę szparagową z karmelizowanymi orzechami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolka szparagowa z karmelizowanymi orzechami to ciekawy pomysł na pyszny dodatek do obiadu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Rewelacyjny przepis na przygotowanie fasolki szparagowej. Zadziwisz gości lub rodzinę podając fasolkę w wersji pikantno-orzechowej. Podajemy super przepis na orzechową fasolkę szparagową.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę przebrać, obciąć końce, usunąć łyko, ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić.

  • Olej rozgrzać na głębokiej patelni, dodać orzechy i smażyć na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją, przemieszać.

  • Do patelni dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, gorczycę i pieprz. Smażyć przez chwilę cały czas mieszając.

  • Kiedy ziarna gorczycy wystrzelą (jak popkorn) dodać posiekaną cebulę i papryczki. Smażyć wszystko ok. 3-4 min.

  • Po tym czasie na patelnię włożyć ugotowaną wcześniej fasolkę i podgrzewać kilka minut.

  • Na drugiej patelni (suchej) podprażyć ziarna kolendry, a następnie utłuc je w moździerzu.

  • Przełożyć danie na półmisek, posypać pokruszoną kolendrą i grubo mieloną solą morską.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5