Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi na sposób orientalny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Fasolka szparagowa króluje na naszych stołach niemal przez całe lato. I bardzo dobrze bo jest nie tylko pyszne, ale też zdrowa i niskokaloryczna. Najczęściej jada się ją ugotowaną w osolonej wodzie i okraszoną tartą bułką przyrumienioną na maśle. Dziś proponujemy nieco inny sposób jej przygotowania - usmażoną w woku i podana z orzeszkami ziemnymi smakuje nie gorzej niż ta tradycyjna wersja.

Składniki

  • 300 g fasolki szparagowej

  • 1 łyżka oleju arachidowego

  • 1 nieduża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki sosu ostrygowego

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1 łyżka miodu

  • 100 g orzeszków ziemnych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, fasolkę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.

  • W woku lub rondlu mocno rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek i smażyć 3 minuty.

  • Dodać fasolkę i pozostałe składniki poza orzechami. Smażyć 3 minuty, cały czas mieszając.

  • Orzeszki grubo posiekać i wymieszać z fasolką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1,7