Fasolka szparagowa – jak ją gotować? [GALERIA ZDJĘĆ]

Fasolka szparagowa – jak ją gotować? [GALERIA ZDJĘĆ]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Fasolka szparagowa to hit drugiej części lata

Gotowanie fasolki nie jest trudne, ale musisz znać kilka podstawowych zasad. Sprawdź jak gotować fasolkę szparagową, aby była zdrowa i nie traciła swoich właściwości.

W zależności od gatunku fasolki szparagowej, oraz tego, czy jest młoda, czy też „starsza i bardziej wyrośnięta”, jej czas gotowania będzie się różnił. Oczywiście szybciej gotuje się młoda fasolka, ponadto fasolka żółta gotuje się krócej niż zielona, dlatego podczas gotowania fasolki szparagowej dobrze jest od czasu do czasu spróbować pojedynczych strączków. Odpowiednio ugotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha.

Fasolka szparagowa gotowanie

Gotowanie fasolki szparagowej zaczynamy od jej dokładnego przygotowania. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien, odcinamy końcówki oraz dokładnie myjemy. Większe strąki fasolki szparagowej można przeciąć na pół.

Fasolkę szparagową można gotować na dwa sposoby: tradycyjnie we wrzątku bądź na parze.

Do ugotowania 1 kg fasolki szparagowej potrzebujemy 4 litrów wody, 1 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczki cukru. Oczyszczone strączki należy wrzucić do gotującej się wody. Czas gotowania fasolki szparagowej liczymy od ponownego jej zagotowania.

Ile gotować fasolkę szparagową? Żółtą fasolkę gotuje się od 5 do 15 minut, natomiast zieloną około 15–20 minut. Ten czas odnosi się do młodej fasolki szparagowej, starszą gotujemy trochę dłużej, sprawdzając jej miękkość.

Ugotowaną fasolkę odcedzamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Warto wiedzieć, że warzywa przygotowane na parze zachowują bardziej wyrazisty smak i aromat oraz więcej wartości odżywczych. Fasolkę wkładamy do parowaru lub układamy na durszlaku, który umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Fasolka gotowana na parze potrzebuje około 10–20 minut, w zależności od tego, czy jest młoda.

Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne. 

Ocena: 3,7