Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Kupując fasolkę wybieraj młode strąki, bez przebarwień, złam jeden - powinien się rozlec charakterystyczny trzask, oznaczający, że fasolka jest  świeża i niezdrewniała.
Źródło:
Rozwiń
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Fasolkę obierz - usuń szypułki, jeśli jej strąki są bardzo długie, możesz je przekroić na mniejsze kawałki. Umyj ją na sitku. Wrzuć do wrzącej osolonej  wody, dodaj też pół łyżeczki cukru.
Źródło:
Rozwiń
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Fasolkę gotuj do miękkości - czas gotowania zależy od rodzaju fasolki (żółta gotuje się krócej niż zielona) - ale zazwyczaj trwa to co najmniej 15 minut. Odcedź na sicie lub durszlaku.
Źródło:
Rozwiń
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Fasolki szparagowej nie wolno spożywać na surowo - także do sałatek i surówek używaj fasoli gotowanej, wystudzonej.
Źródło:
Rozwiń
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku

Jeśli lubisz fasolkę na ciepło, po odcedzeniu możesz ją polać roztopionym masłem z bułką tartą. Fasolka doskonale smakuje też posypana prażonymi orzechami lub migdałami, prażoną cebulką czy polana sosem pomidorowym.
Źródło:
Rozwiń
Powrót
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email