Kotlety schabowe: instrukcja krok po kroku jak usmażyć idealne schaboszczaki
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Kupując fasolkę wybieraj młode strąki, bez przebarwień, złam jeden - powinien się rozlec charakterystyczny trzask, oznaczający, że fasolka jest świeża i niezdrewniała.
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Fasolkę obierz - usuń szypułki, jeśli jej strąki są bardzo długie, możesz je przekroić na mniejsze kawałki. Umyj ją na sitku. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, dodaj też pół łyżeczki cukru.
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Fasolkę gotuj do miękkości - czas gotowania zależy od rodzaju fasolki (żółta gotuje się krócej niż zielona) - ale zazwyczaj trwa to co najmniej 15 minut. Odcedź na sicie lub durszlaku.
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Fasolki szparagowej nie wolno spożywać na surowo - także do sałatek i surówek używaj fasoli gotowanej, wystudzonej.
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Jeśli lubisz fasolkę na ciepło, po odcedzeniu możesz ją polać roztopionym masłem z bułką tartą. Fasolka doskonale smakuje też posypana prażonymi orzechami lub migdałami, prażoną cebulką czy polana sosem pomidorowym.