Kupując fasolkę wybieraj młode strąki, bez przebarwień, złam jeden - powinien się rozlec charakterystyczny trzask, oznaczający, że fasolka jest świeża i niezdrewniała.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Fasolkę obierz - usuń szypułki, jeśli jej strąki są bardzo długie, możesz je przekroić na mniejsze kawałki. Umyj ją na sitku. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, dodaj też pół łyżeczki cukru.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Fasolkę gotuj do miękkości - czas gotowania zależy od rodzaju fasolki (żółta gotuje się krócej niż zielona) - ale zazwyczaj trwa to co najmniej 15 minut. Odcedź na sicie lub durszlaku.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Fasolki szparagowej nie wolno spożywać na surowo - także do sałatek i surówek używaj fasoli gotowanej, wystudzonej.
Źródło: Shutterstock
Rozwiń
Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku
Jeśli lubisz fasolkę na ciepło, po odcedzeniu możesz ją polać roztopionym masłem z bułką tartą. Fasolka doskonale smakuje też posypana prażonymi orzechami lub migdałami, prażoną cebulką czy polana sosem pomidorowym.