Migdały - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?

2017-01-26 15:01

Migdały noszą miano króla wszystkich orzechów. Można nazwać je również super jedzeniem, czyli takim, które ma zdrowotny wpływ na ludzki organizm. I nic w tym dziwnego, ponieważ wspomagają pracę tkanki mózgowej i układu sercowo-naczyniowego. Sprawdź, jakie jeszcze niezwykłe właściwości posiadają migdały.

Migdały - jakie mają właściwości? Dlaczego warto je jeść?
Autor: Shutterstock Migdały - królewski gatunek orzechów.

Spis treści

  1. Migdały - czym są?
  2. Zastosowanie w kuchni
  3. Owsianka z bananem i migdałami
  4. Sałatka z truskawkami i migdałami
  5. Pierniczki migdałowe
  6. Pieczony pstrąg z migdałami
  7. Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i migdałami
  8. Co zawierają migdały?
  9. Migdały - właściwości
  10. Migdały w diecie
  11. Jak kupować migdały?
  12. Dlaczego warto jeść orzechy?
  13. Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?

Migdały - czym są?

Migdały to nasiona drzewa o nazwie migdałowiec pospolity, które występuje w Azji Zachodniej, Afryce Północnej, Ameryce oraz w niektórych krajach europejskich, takich jak: Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Macedonia i Szwajcaria. Drzewo migdałowca osiąga rozmiary nawet do 10 metrów.

100 g migdałów dostarcza do organizmu 50 g tłuszczu, co w zupełności wyczerpuje dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik pokarmowy. Migdały są bardzo odżywcze i wysokoenergetyczne. Zjedzenie 100 g dostarcza około 580 kcal.

Zastosowanie w kuchni

Migdały można zjadać jako samodzielną przekąskę w postaci nieprzetworzonej, albo poddane obróbce. W sklepach można spotkać migdały oblane czekoladą, posypane przyprawami albo zatopione w karmelu.

Te niezwykłe orzechy można dodawać również do wszelkiego rodzaju sałatek, musli, deserów oraz panierek. Produkuje się z nich także wegańskie sery, mleko oraz mąkę dla osób będących na diecie bezglutenowej. Poniżej podajemy kilka ciekawych przepisów na dania z migdałami:

Owsianka z bananem i migdałami

Sałatka z truskawkami i migdałami

Pierniczki migdałowe

Pieczony pstrąg z migdałami

Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i migdałami

Co zawierają migdały?

Witaminy z grupy B - odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Żelazo - obniża poziom cholesterolu, wpływa na układ nerwowy, chroni przed depresją.

Kwas foliowy - podtrzymuje prawidłowy rozwój płodu;

Witamina E - "witamina młodości", przeciwdziała starzeniu, posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega miażdżycy.

Miedź - pierwiastek życia, naturalny budulec ludzkiego organizmu.

Mangan - ma duży wpływ na libido, poziom testosteronu we krwi oraz płodność.

Magnez - usprawnia pracę mózgu, ma działanie antystresowe, ma duży wpływ na prawidłową pracę mięśni.

Cynk - jest niezbędny, aby proces dojrzewania płciowego przebiegł prawidłowo, utrzymuje właściwe stężenie witaminy A w organizmie.

Błonnik - utrzymuje prawidłowy proces przemiany materii oraz ma duży wpływ ma pracę przewodu pokarmowego.

Fitosterole - mają działanie antynowotworowe.

Potas - można go znaleźć niemal we wszystkich komponentach codziennej diety, ma duży wpływ na przemianę węglowodanów i syntezę białka.

Flawonoidy - mają właściwości utleniające

Nienasycone kwasy tłuszczowe - poprawiają pracę tkanki mózgowej i układu sercowo-naczyniowy.

Amigdalina - posiada silne działanie antynowotworowe. W niektórych krajach z jej pomocą leczy się raka.

Białka - proteiny, które są głównym budulcem kości.

Migdały - właściwości

Regulują pracę układu nerwowego - mają właściwości antystresowe;

Zapobiegają miażdżycy;

Wspomagają wzrost u dzieci;

Zapobiegają zawałom serca;

Zapobiegają udarom mózgu;

Opóźniają proces starzenia się;

Regulują procesy metaboliczne zachodzące w organizmie;

Wspomagają układ krwionośny - zapobiegają niedokrwistości;

Zmniejszają objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego u kobiet;

Zapobiegają wadom płodu;

Wspomagają koncentrację i pamięć;

Chronią przed zachorowaniem na raka;

Wspomagają odporność;

Zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się wody w organizmie;

Zapobiegają zwyrodnieniom stawów i kości;

Regulują gospodarkę wodno-elektrolitową;

Ograniczają wydzielanie się sebum ze skóry;

Wspomagają walkę z trądzikiem;

Zapobiegają schorzeniom tarczycy;

Powstrzymują mdłości i łagodzą objawy zgagi;

Zapobiegają tyciu;

Migdały w diecie

Migdały zalecane są w diecie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), którą stosuje się w celu zapobiegania zbyt wysokiemu ciśnieniu tętniczemu. Taki sposób odżywiania rekomenduje National Institutes of Health and the American Heart Association.

Jak kupować migdały?

Migdały najczęściej można kupić w postaci przetworzonej, to znaczy poddane obróbce cieplnej, która niszczy wiele substancji odżywczych. Najgorsze jest jednak to, że pod wpływem gotowania czy smażenia nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo zdrowe, zmieniają się w szkodliwe tłuszcze trans.

Orzechy te nie należą również do najtańszych, 200 g paczka kosztuje 9-12zł.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Jak przechowywać orzechy, żeby nie spleśniały?