Lekki jak puch sernik z mascarpone i migdałami - na kruchym, ciasteczkowym spodzie

Sernik na kruchym spodzie z mascarpone i migdałami
Autor: Shutterstock Sernik na kruchym spodzie z serka mascarpone z migdałami to doskonały pomysł na elegancki i pyszny deser. 
łatwy
70 min
4

Podajemy przepis na lekki jak puch sernik z mascarpone na kruchym, ciasteczkowym spodzie. Puszysty sernik serwujemy  posypany płatkami migdałów i polany czekoladą. Oto doskonały przepis na wyśmienity sernik z mascarpone, wilgotny, miękki i rozpływający się w ustach. Taki, jak lubisz. 

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 50 dag trzykrotnie zmielonego twarogu,
  • 60 g masła,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (50 g zostawić do polewy)
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • kilkanaście pokruszonych herbatników,
  • zapach waniliowy
  • Polewa:
  • 100 g białej czekolady,
  • 50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. Następnie wyłożyć nimi dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 10 minut.
  • Do miski włożyć twaróg, serek mascarpone, mleko, jajka, mąkę i zapach waniliowy, a następnie to wszystko zmiksować na gładką masę. Wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40-45 minut.
  • Resztę mleka i czekoladę rozpuścić. W ten sposób powstanie polewa, którą należy udekorować wystudzony sernik. Całość należy posypać płatkami migdałowymi.
  • Gotowy sernik wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Marta Balko
więcej