Sernik krakowski według Magdy Gessler

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik krakowski ma typową kratkę z kruchego ciasta na wierzchu

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Przepis na sernik krakowski Magdy Gessler podbija serca wielbicieli ciast! Wypróbuj tradycyjny sernik z kratką w kruchego ciasta na wierzchu, według pomysłu Magdy Gessler. Podobnie jak ona, udekoruj go płatkami świeżych kwiatów. Tak udekorowany sernik będzie wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. 

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 350 g cukru

  • 11 jajek

  • 2 żółtka

  • 1 kg twarogu tłustego

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

  • 2 łyżki rodzynek

  • Sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj mąkę pszenną, masło pokrojone w kostkę, 100 g cukru, 1 jajko i 1 żółtko. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki.

  • Twaróg dwukrotnie zmiel maszynką do mielenia.

  • Weź 10 jajek. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 250 g cukru. Połącz z serem. Dodaj mąkę ziemniaczaną, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Wymieszaj.

  • Białka ubij z z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaj do masy serowej i ostrożnie wymieszaj.

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. 

  • Tortownicę wysmaruj masłem. Dno wylep 2/3 ciasta, formując wysoki rant. Na ciasto wyłóż masę serową. Z reszty ciasta przygotuj paski. Ułóż je na wierzchu sernika tworząc kratkę.

  • Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz ok. 60 minut.

Sernik z własnoręcznie mielonego twarogu ma inną konsystencję i smak, niż serniki przyrządzane z twarogu z wiaderka, fabrycznie przygotowanego. Ciasto z twarogu jest  bardziej zwarte, może być też bardziej wyraziste w smaku. My polecamy takie rozwiązanie, bo twarogi zawierają mniej konserwantów i dodatkowych substancji niż sery z wiaderka.

Sprawdź też inne nasze przepisy na serniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Ocena: 2,7