Sernik na zimno: prosty przepis na sernik z serka homogenizowanego

Sernik na zimno: prosty przepis na sernik z serka homogenizowanego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik na zimno z serka homogenizowanego to jeden z najprostszych do przygotowania deserów.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Prosty przepis na sernik na zimno pozwoli ci szybko przygotować ten lubiany deser! Sernik na zimno z serka homogenizowanego może być podawany z truskawkami, brzoskwiniami, borówkami lub innymi owocami sezonowymi. To deser, który może zrobić każdy! Sprawdź, jak zrobić pyszny sernik na zimno.

Składniki

  • biszkopty (okrągłe lub podłużne)

  • 2 serki homogenizowane po 200 g

  • 1 galaretka agrestowa

  • 1 galaretka cytrynowa

  • 2 galaretki truskawkowe

  • owoce (mogą to być np. truskawki, brzoskwinie z puszki lub borówki, wg uznania)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm wykładamy szczelnie folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty.

  • Galaretkę agrestową wsypujemy do 250 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia (nie gotujemy).

  • Do wysokiego naczynia przekładamy 1 serek homogenizowany, wystudzoną (ale jeszcze płynną) galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy. Gotową, zieloną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wkładamy na godzinę do lodówki.

  • W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę składającą się z drugiego serka homogenizowanego oraz galaretki cytrynowej. Po godzinie wlewamy do tortownicy drugą, żółtą warstwę masy i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.

  • W następnej kolejności przygotowujemy dwie galaretki truskawkowe. Wsypujemy je do 1 litra gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Uwaga! W czasie dużych upałów można też wziąć odrobinę mniej wody, wówczas galaretka zgęstnieje szybciej.

  • Sprawdzamy, czy sernik w tortownicy jest już ściągniety, układamy na nim pokrojone owoce. Uwaga! Do galaretki nie powinno się stosować takich owoców jak kiwi czy ananas. Uniemożliwiają one gęstnienie galaretki. Tak przybrany sernik z owocami zalewamy wystudzoną galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto powinno tam pozostać do całkowitego zastygnięcia.

  • Ostateczny wygląd sernika zależy od użytych galaretek. Można przygotować jedną, dwie lub trzy kolorowe warstwy. Owoce można również ułożyć na biszkoptach lub między warstwami masy serowej.

tip dnia

Zamiast  spodu z biszkoptów możemy przygotować spód z pokruszonych  herbatników wymieszanych z 50 g roztopionego masła i  mocno ubitych na dnie tortownicy. Taki spód jest mniej  słodki.

Ocena: 2,5