Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kapitalny sernik na rodzinne spotkanie
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 16 OSÓB
Czy próbowaliście sernika na drożdżowym spodzie? Bardzo przypomina nasz swojski kołacz weselny z nadzieniem twarogowym. Puszyste ciasto, słodki twaróg i kwaskowate i rześkie owoce, a na wierzchu idealna kruszonka - po prostu rozpieszcza zmysły. Przygotowanie jest proste, wystarczy pozwolić działać naturze.
Składniki
Ciasto:
300 g mąki
1/2 kostki drożdży
2 łyżki cukru
120 ml mleka, letniego
1/2 łyżeczki soli
60 g stopionego masła
mąka do podyspania
Kruszonka:
220 g mąki
80 g cukru
150 g masła
A także:
750 g świeżych brzoskwiń, nektaryn lub moreli
3 jajka
500 g chudego twarogu
75 g cukru
1 opakowanie budyni na 500 ml płynu
1–2 łyżki cukru pudru do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przełóż do miski, uformuj kopczyk i rozdrobnij drożdże. Posyp cukrem i dodaj 40 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i pozostaw na 20 minut.
Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj pozostałe składniki ciasta i około jednej trzeciej mleka. Za pomocą za pomocą miksera ręcznego z końcówkami hakami zarób gładkie ciasto drożdżowe.
Stopniowo dodaj pozostałe mleko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę letniego mleka. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, niech rośnie przez 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Na kruszonkę zagnieć mąkę z cukrem i masłem. Odstaw.
Śliwki umyj, brzoskwinie sparz i obierz ze skóry, przekrój i usuń pestki.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 200°C z grzaniem na górze i na dole.
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, połóż je na blasze do pieczenia i zawiń na krawędziach. Kilka razy przebij ciasto widelcem.
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka z twarogiem, cukrem i budyniem w proszku. Ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywno.
Wyłóż połowę mieszanki na cieście drożdżowym, ułóż połówki śliwek, posmaruj resztą mieszanki twarogu i posyp kruszonką.
Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor przez 40-45 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska