Pstrąg pieczony z migdałami - przepis na tuszki pstrąga otulone płatkami migdałów
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie smacznej i efektownie wyglądającej ryby. Sprawdź, jak zrobić pstrąga pieczonego z migdałami.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Pstrąg w sosie winogronowym oraz Pstrąg cytrynowo-ziołowy.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 4 sprawione tuszki pstrąga, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- duża cytryna
- 10 dag płatków migdałowych
- rozmaryn świeży lub suszony
- 4 liście laurowe
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuszki umyć dokładnie, osuszyć. Natrzeć w środku i na wierzchu solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki.
- Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Natkę opłukać, otrzepać z wody.
- Do każdej ryby włożyć po kilka gałązek natki i po listku laurowym, posypać rozmarynem.
- Ryby ułożyć w brytfannie posmarowanej oliwą.
- Piec 30 minut w temp. 200ºC. Na koniec pstrągi obłożyć płatkami migdałowymi.