Ryba w cieście z pieczarkami - przepis na oryginalne danie

2017-04-21
Ryba w cieście z pieczarkami - przepis na oryginalne danie
Autor: Shutterstock Ciasto drożdżowe w kształcie ryby - z farszem z ryb i pieczarek
średni
60 min
4

Ryba w cieście z pieczarkami to nic innego jak pyszne ciasto drożdżowe w kształcie ryby z nadzieniem rybno-pieczarkowym. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje!

 

Składniki

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej

200 ml mleka

100 g masła

25 g świeżych drożdży

1 jajko

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

 

Składniki na nadzienie:

500 g pieczarek

2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 g ryby o białym mięsie (np. dorsz)

200 g startego sera żółta

2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)

sól, pieprz biały, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb

roztrzepane jajko do posmarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj ciepłe, stopione masło.

Resztę składników wymieszaj i zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj farsz: pieczarki umyj, pokrój w plasterki, uduś na łyżce masła, dopraw do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno i podsmaż na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki wymieszaj z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki.

Filet z ryby opłucz, natrzyj z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami, odstaw.

Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Jedną część rozwałkuj na koło o średnicy 30-35 cm, wytnij kształt ryby. Nałóż farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posyp tartym serem, przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Odetnij nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta zrób rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach dociśnij ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonaj rybie łuski.

Całą rybę posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Rybę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 15 minut, po tym czasie obniż temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryj wierzch papierem do pieczenia.

Rybę zajadamy na ciepło, gdyż ser w środku jest wtedy najsmaczniejszy.