Ryba w cieście z pieczarkami - przepis na oryginalne danie
2021-03-31
średni
60 min
4
Ryba w cieście z pieczarkami to nic innego jak pyszne ciasto drożdżowe w kształcie ryby z nadzieniem rybno-pieczarkowym. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje!
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Składniki na nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ryby o białym mięsie (np. dorsz)
- 200 g startego sera żółta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)
- sól, pieprz biały, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb
- roztrzepane jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj ciepłe, stopione masło.
- Resztę składników wymieszaj i zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj farsz: pieczarki umyj, pokrój w plasterki, uduś na łyżce masła, dopraw do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno i podsmaż na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki wymieszaj z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki.
- Filet z ryby opłucz, natrzyj z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami, odstaw.
- Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Jedną część rozwałkuj na koło o średnicy 30-35 cm, wytnij kształt ryby. Nałóż farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posyp tartym serem, przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
- Odetnij nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta zrób rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach dociśnij ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonaj rybie łuski.
- Całą rybę posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Rybę wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 15 minut, po tym czasie obniż temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryj wierzch papierem do pieczenia.
- Rybę zajadamy na ciepło, gdyż ser w środku jest wtedy najsmaczniejszy.