Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. "Kuchenne rewolucje" w Samui [Kraków]
2023-09-28
łatwy
30 min
4
Tajska zupa krewetkowa – przepis Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w restauracji SAMUI w Krakowie, gdzie kulinarnej celebrytce udało się udoskonalić zupę idealną. W 8 odcinku 5 sezonu Magda Gessler musiała nieco miejsca ustąpić fantastycznej tajskiej kucharce. Tajska zupa z krewetkami to prawdziwe danie na pocieszenie, rozgrzewające i pyszne, a do tego niskokaloryczne. Na czym polega tajemnica smaku idealnej zupy krewetkowej? Zobacz, jak Magda Gessler udoskonaliła tradycyjną tajską zupę krewetkową w krakowskiej restauracji SAMUI?
SKŁADNIKI
- 500 g dużych krewetek
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 litr wody
- 2 cebule dymki
- 2 trawy cytrynowe
- 2 pomidory
- 1 papryczka chili
- 4 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki sosu chilli
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- sproszkowane przyprawy: chili, imbir, curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Krewetki obrać z pancerzy (pozostawiając na nich ogonki) i usunąć czarne jelitko.
- Pokroić dymki, papryczkę chili, trawę cytrynową (tylko białą część przeciąć po skosie), wycisnąć sok z limonki, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- W garnku zagotować wodę, gdy zawrze osolić. Do wrzątku dodać cebulę, paprykę, trawę i sok z limonki oraz 1 łyżeczkę imbiru oraz jak radzi Magda Gessler po pół łyżeczki curry i chili, które nadadzą zupie piękny złoty kolor oraz pikantny smak. Wywar ten dusić pod przykryciem przez około 20 minut.
- Po tym czasie do bulionu wlać mleczko kokosowe, wrzucić krewetki i przygotowane wcześniej pomidory wraz z sokiem. Dodać sos chilli i sos rybny.
- Wszystko razem gotować przez 3-4 minuty.