Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. "Kuchenne rewolucje" w Samui [Kraków]

2019-05-06
Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne Rewolucje w Samui [Kraków]
Autor: Shutterstock Tajska zupa kokosowa, mimo że pochodzi z kraju o ciepłym klimacie, jest bardzo rozgrzewająca
łatwy
30 min
4

Tajska zupa krewetkowa – przepis Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w restauracji SAMUI w Krakowie, gdzie kulinarnej celebrytce udało się udoskonalić zupę idealną. W 8 odcinku 5 sezonu Magda Gessler musiała nieco miejsca ustąpić fantastycznej tajskiej kucharce.  Tajska zupa z krewetkami to prawdziwe danie na pocieszenie, rozgrzewające i pyszne, a do tego niskokaloryczne. Na czym polega tajemnica smaku idealnej zupy krewetkowej? Zobacz, jak Magda Gessler udoskonaliła tradycyjną tajską zupę krewetkową w krakowskiej restauracji SAMUI?

Składniki

500 g dużych krewetek

1 puszka mleczka kokosowego

1 litr wody

2 cebule dymki

2 trawy cytrynowe

2 pomidory

1 papryczka chili

4 łyżeczki soku z limonki

2 łyżeczki sosu chilli

2 łyżeczki sosu rybnego

sproszkowane przyprawy: chili, imbir, curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Krewetki obrać z pancerzy (pozostawiając na nich ogonki) i usunąć czarne jelitko.

Pokroić dymki, papryczkę chili, trawę cytrynową (tylko białą część przeciąć po skosie), wycisnąć sok z limonki, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

W garnku zagotować wodę, gdy zawrze osolić. Do wrzątku dodać cebulę, paprykę, trawę i sok z limonki oraz 1 łyżeczkę imbiru oraz jak radzi Magda Gessler po pół łyżeczki curry i chili, które nadadzą zupie piękny złoty kolor oraz pikantny smak. Wywar ten dusić pod przykryciem przez około 20 minut.

Po tym czasie do bulionu wlać mleczko kokosowe, wrzucić krewetki i przygotowane wcześniej pomidory wraz z sokiem. Dodać sos chilli i sos rybny.

Wszystko razem gotować przez 3-4 minuty.