Pstrąg cytrynowo-ziołowy z grilla

Pstrąg cytrynowo-ziołowy z grilla

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatny pstrąg jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale także niesłychanie łatwy do przyrządzenia

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Na rybę warto wybrać się do niepozornej tawerny przy plaży. Możesz tam iść, jeśli wakacje spędzasz nad morzem lub jeziorami. Jeśli zostajesz w domu - urządź sobie rybną kolację we własnym ogrodzie. Jak przyrządzić cytrynowo-ziołowego pstrąga lub doradę na grillu?

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg faszerowany z orzechami, Najlepsze przepisy na dania z pstrąga oraz Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką.

Składniki

  • 1 świeża wypatroszona ryba, najlepiej pstrąg, (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • mała cytryna

  • łyżeczka pieprzu cytrynowego

  • garść świeżych ziół: kolendra, bazylia, pietruszka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę pokroić w plastry. Wypatroszoną świeżą rybę posypać w środku pieprzem cytrynowym, włożyć plasterki cytryny, na wierzch położyć zioła.

  • Przełożyć rybę do siatki i położyć na rozgrzanym grillu. Opiekać z obydwu stron, aż jej skóra się zarumieni.

  • Podawać  z ciabattą lub opiekanymi ziemniakami. Do picia zaserwuj koniecznie wytrawne, schłodzone białe wino.

tip dnia

W Wigilię, zamiast grilla, można użyć patelni grillowej.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Ocena: 5