Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką

Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką to potrawa niskokaloryczna. Dodatek dobrze skomponowanej mieszanki ziołowej wydobywa z ryby pełnię smaku.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym, Pstrąg duszony w ziołach oraz Pstrąg w orzechach pieczony.

Składniki

  • 2 pstrągi (ok 500 g), (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • 1 łyżeczka masła

  • pół łyżeczki soli

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • pół małej cytryny

  • 1-2 średniej wielkości jabłka

  • 1 cebula

  • 1,5 łyżeczki Kamis Fit up! Do potraw z ryb i owoców morza lub innej przyprawy ziołowej do ryb

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w piórka i leciutko zeszklić na patelni z małą ilością masła. Nie rumienić.

  • Jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne.

  • Pstrągi oczyścić, natrzeć od środka Kamis Fit up! Do potraw z ryb i owoców morza. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Do każdego włożyć, pokrojoną w cienkie plasterki, ćwiartkę jabłka oraz łyżkę cebuli spiąć wykałaczkami i posmarować oliwą.

  • Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Położyć na nim ryby, obłożyć resztą jabłek i cebuli i wstawić na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Podawać z sałatą i sosem winegret.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Ocena: 5