Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym - przepis

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym - przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Efektowne i smaczne danie z pstrąga można przygotować w „papilotach”, czyli zawinięty w papier do pieczenia, po upieczeniu efektownie przewiązany szczypiorkiem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym to bardzo aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako potrawa obiadowa, jak i kolacyjna. Jest niezwykle smaczny, a do tego bardzo efektownie wygląda. Sprawdź, jak go przygotować.

Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg duszony w ziołach, Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką oraz Pstrąg w orzechach pieczony.

Składniki

  • 2 patroszone pstrągi (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)

  • 2 cytryny

  • 3/4 kostki masła

  • 4 ząbki czosnku

  • świeży rozmaryn

  • pieprz cytrynowy

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pstrągi umyć i osuszyć.

  • Natrzeć sokiem z 1 cytryny.

  • Masło przełożyć do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, rozgnieciony w moździerzu rozmaryn oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, wstawić na chwilę do lodówki.

  • Ułożyć ryby na brytfance i w kieszeń, powstałą podczas patroszenia, włożyć masło czosnkowe. Do brytfanki dołożyć świeże gałązki rozmarynu i pokrojoną w plasterki cytrynę.

  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby

Ocena: 4