Rozmaryn - właściwości. Do czego używać tej przyprawy w kuchni?

Rozmaryn - właściwości

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czy rozmaryn rzeczywiście ma działanie pobudzające?

Rozmaryn to wiecznie zielony krzew, którego aromatyczne liście urozmaicają smak wielu dań. Ma intensywny, sosnowy zapach i lekko pikantny smak. Pasuje do różnych mięs, warzyw, zup i sałatek. Jakie właściwości ma rozmaryn i jak go stosować w kuchni?

To warto wiedzieć o rozmarynie:

 

Aromatyczny rozmaryn

Rozmaryn lekarski to przyprawa pochodząca z Eurazji i Afryki Północnej. Rośnie dziko w ciepłych i suchych miejscach. Jest również uprawiany jako ziele domowe. Rozmaryn w doniczkach można kupić w każdym markecie, a jego uprawa nie nastręcza specjalnych trudności. Można też używać suszonego ziela. Jest również aromatyczne i przydatne w kuchni, co świeży, choć nie tak dekoracyjne. Nikt, kto choć raz spróbował lub powąchał rozmarynu, nie zapomni jego aromatu. To niezwykłe połączenie zapachu lasu ze świeżością morskiej bryzy sprawia, że obok rozmarynu nie da się przejść obojętnie.

Jak wygląda rozmaryn?

Krzewy rozmarynu dorastają do 2 m wysokości. Mają cienkie, ostro zakończone liście, które przypominają sosnowe igliwie oraz zdrewniałe łodygi. Kwitnie na fioletowo w niewielkich kwiatostanach i bardzo intensywnie pachnie.

rozmaryn

Rozmaryn – właściwości

Rozmaryn lekarski stosowany był przez wieki jako lek, który pobudza krążenie krwi. Z tego względu wzmaga męskie pobudzenie seksualne i uznawany jest za silny afrodyzjak. Aby uzyskać takie działanie, najlepiej jest użyć liści jako dodatku do kąpieli. Stymulujący olejek eteryczny zawarty w tej roślinie wzmacnia nerwy i poprawia pamięć. Przez silne działanie usprawniające przepływ krwi do głowy i mózgu znakomicie wspomaga koncentrację. Co ciekawe, w niektórych odmianach rozmarynu występuje olejek o działaniu psychodelicznym.

Na tym nie kończą się właściwości lecznicze rozmarynu. Wzmacnia on siły obronne organizmu, działając przeciwzapalnie, reguluje także trawienie. Polecany jest jako dodatek do ciężkich i wzdymających potraw. Podobne efekty daje wypicie po takim posiłku odrobiny nalewki rozmarynowej.

Kupowanie rozmarynu

Kupując świeży rozmaryn, wybieraj zawsze taki, o jędrnych, ciemnozielonych listkach, o szałwiowo-srebrnych spodach. Rozmaryn o zażółconych lub sczerniałych listkach jest nieświeży i lepiej go unikać.

Zioła suszone dostępne są w każdym sklepie spożywczym czy markecie. Opakowanie rozmarynu kosztuje od kilku do kilkunastu złotych. Różnice wynikają ze sposobu uprawy rośliny. Cena rozmarynu ekologicznego jest sporo wyższa od tego produkowanego bez certyfikatów ekologicznych. Jednak warto wybierać zioła z upraw ekologicznych. Mamy wtedy pewność, że nie ma na nich pozostałości chemicznych środków ochrony roślin.

Przechowywanie rozmarynu

Świeży rozmaryn w doniczce możesz trzymać na kuchennym parapecie lub blacie. Latem uprawa rozmarynu możliwa jest na balkonie. Podlewaj regularnie, ale niezbyt często, niewielką ilością wody. Przelewanie rozmarynu mu nie służy. Doniczkę z rozmarynem ustaw w słonecznym miejscu.

Polecamy: Jak dbać o zioła w doniczkach? Jak często podlewać, jak nawozić?

Cięty rozmaryn najlepiej przechowywać w lodówce — w oryginalnym opakowaniu lub zawinięty w lekko wilgotny papierowy ręcznik.

Suszony rozmaryn należy przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, najlepiej w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Jest przydatny około pół roku.

Mrożenie rozmarynu

Dobrym pomysłem na zachowanie świeżości rozmarynu jest jego zamrożenie. Listki rozkładamy na płaskiej tacy i wkładamy do zamrażalki. Kiedy zamarznie, przesypujemy do pojemnika lub woreczka strunowego. Dobrym pomysłem jest też zamrożenie ziół w bulionie lub wodzie. W tackach do przygotowywania kostek lodu umieszczamy zioła i zalewamy wywarem (ewentualnie wodą) i zamrażamy. Takie kosteczki dodajemy podczas gotowania do potrawy.

mrożenie rozmarynu

Zastosowanie rozmarynu — do czego go dodawać?

Przyprawę, jaką, jest rozmaryn, stosuje się do wielu potraw. Znakomicie podkreśla smak mięs — zwłaszcza wieprzowiny i baraniny oraz drobiu. Doprawisz nim także ryby — tuńczyka i łososia. Rewelacyjnie smakują warzywa przyprawione rozmarynem — cukinia, papryka, a zwłaszcza ziemniaki. Można go również dodać do zup i sałatek — a nawet do deserów.

Pomysły na dania mięsne z rozmarynem:

Pieczona cielęcina z rozmarynem: przepis w stylu włoskim

Kaczka w rozmarynie

Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami

Warzywa doprawione rozmarynem:

Pieczone ziemniaki z rozmarynem

Pomidory zapiekane z rozmarynem

Pasta z fasoli i nasion słonecznika z rozmarynem

Rozmarynowe desery i napoje

Przepis na babeczki z gruszkami i rozmarynem

Lemoniada ogórkowa z rozmarynem i miodem gryczanym

Nalewka z rozmarynu - idealna na jesienne chłody

Ocena: 4,5