Jest bezglutenowy i ma prawie 0 kalorii. Czym jest makaron konjac?
Ma naturalny smak, jest niskokaloryczny, bezglutenowy i uważany za zdrowszy zamiennik makaronów z mąki pszennej. Konjac, bo to on nim mowa, to makaron roślinny, który w 90 proc. składa się z wody. Jest niezwykle popularny w Azji, ale od pewnego czasu można go kupić w polskich sklepach. Czy jest makaron konjac i jakie dania można z niego przygotować?
Spis treści
- Czym jest makaron konjac?
- Jakie właściwości ma makaron konjac?
- Czy makaron konjac jest zdrowy?
- Jak przygotować makaron konjac?
- Co można zrobić z makaronu konjac?
Czym jest makaron konjac?
Makaron konjac, zwany także Shirataki, to produkt całkowicie roślinny. Głównym składnikiem tego makaronu jest naturalny rozpuszczalny w wodzie błonnik, który pochodzi z korzeni rośliny Amorphophallus konjac uprawianej jest w Azji Wschodniej. To lepka roślinna substancja, która pochłania wodę, tworząc żel. Korzenie tej rośliny od setek lat wykorzystywane są w potrawach kuchni azjatyckiej.
Makaron konjac dostępny jest w wielu sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością. Można go kupić w formie spaghetti, wstążek czy przypominający ziarenka ryżu. Przed zakupem warto przeczytać etykietę i sprawdzić skład produktu. W składzie tego typu makaronu nie powinny znajdować się konserwanty czy inne chemiczne dodatki.
Jak powstaje makaron konjac? Ten rodzaj azjatyckiego makaronu powstaje z mąki wytwarzanej z korzeni rośliny konjac. To główny składnik makaronu.
Jak smakuje makaron konjac? Kluski powstające z mąki konjacowej mają żelową i elastyczną konsystencję oraz delikatny, naturalny smak i aromat. Dzięki temu makaron nabiera smaku konkretnej potrawy, pochłaniając sosy i przyprawy. Nie należy spożywać makaronu konjac na surowo. Przed dodaniem go do potrawy trzeba go ugotować lub sparzyć wrzątkiem.
Jakie właściwości ma makaron konjac?
Makaron powstający z mąki konjacowej stał się popularny nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Jest ceniony także za właściwości prozdrowotne. Makaron konjac poprawia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. To produkt całkowicie roślinny i może być elementem diety wegańskiej.
Makaron konjac jest lekkostrawny, niskokaloryczny i niskowęglowodanowy, więc można stosować go na diecie odchudzającej. Porcja o wadze 100 g to tylko 6 kcal. Zawiera mnóstwo błonnika, co sprawia, że na długo daje uczucie sytości. Nie zawiera glutenu i laktozy, tłuszczu oraz cholesterolu. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą spożywać go diabetycy. Mimo tych zalet makaron konjac nie zawiera dużych ilości witamin i minerałów oraz innych składników odżywczych, dlatego dania z nim należy wzbogacać kolorowymi warzywami, zdrowymi tłuszczami i białkiem.
Czy makaron konjac jest zdrowy?
Azjatycki makaron z mąki konjacowej uważany jest za produkt, który jest bezpieczny dla zdrowia. Jednak czasem może wywoływać niepożądane objawy ze strony układu pokarmowego. Mogą pojawić się bóle brzucha czy wzdęcia. Makaron konjac należy więc stopniowo wprowadzać do diety, zaczynając od małych porcji. Podczas posiłku ważne jest, aby pić wodę, ponieważ błonnik roślinny, który jest głównym składnikiem tego makaronu, może spowodować suchość w jamie ustnej.
Jak przygotować makaron konjac?
Aby wykorzystać makaron konjac w danej potrawie, należy go wcześniej odpowiednio przygotować. To prosta czynności, która nie wymaga dodatkowych umiejętności czy wiedzy.
Jak więc ugotować makaron konjac?
- Otworzyć opakowanie makaronu konjac i odcedzić go z płynu, w którym się znajduje.
- Dokładnie opłukać makaron konjac pod bieżącą wodą, aby pozbyć się charakterystycznego aromatu.
- Makaron konjac przełożyć do garnka z wrzącą i lekko osoloną wodą. Gotować około 3 minut.
- Odcedzić makaron konjac, a następnie opłukać go pod zimną wodą i odstawić do odcieknięcia.
- Dodać makaron konjac do wybranej potrawy.
Co można zrobić z makaronu konjac?
Makaron konjac jest bardzo popularny w daniach kuchni azjatyckiej. Zaletą tego roślinnego makaronu jest to, że można podawać go na ciepło, na zimno, po ugotowaniu, zapieczeniu czy usmażeniu. Wykorzystuje się go do zup, dzięki czemu są bardziej sycące. To dobry składnik dań głównych jak stir-fry z dodatkiem warzyw, mięsa czy tofu. Polecamy przepis na makaron konjac z grzybami shimeji. Sprawdzi się w sałatkach i jako zamiennik tradycyjnego makaronu z mąki pszennej. Idealnie łączy się z sosami.
Zobacz galerię z prostymi przepisami na dania, w których świetnie sprawdzi się makaron konjac. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o makaronach.