Jakie są źródła błonnika? Które produkty są bogate w błonnik?
Źródłem błonnika pokarmowego są rośliny. Wszystkie, bez wyjątku, zawierają błonnik, choć niektóre mają go bardzo niewiele. Sprawdź, jakie produkty są bogate w błonnik i jak włączyć je do codziennej diety, aby cieszyć się pełnią zdrowia.
Spis treści
Warto znać źródła błonnika i na stałe wprowadzić je do diety, bo zarówno błonnik rozpuszczalny jak i błonnik nierozpuszczalny mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Produkty bogate w błonnik rozpuszczalny
Głównym źródłem rozpuszczalnego błonnika są: rośliny strączkowe (soja, fasola, soczewica), owies, niektóre owoce i soki owocowe (gruszki - miąższ, jabłka - miąższ, śliwki, morele, brzoskwinie, banany), warzywa, takie jak: brokuły, marchew, karczochy, brukselka, kalarepa czy pasternak, bulwy korzeni i warzyw korzeniowych (słodkie ziemniaki i cebula).
Produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny
Źródłami błonnika nierozpuszczalnego są z kolei: produkty pełnoziarniste, otręby z pszenicy, kukurydzy i jęczmienia, orzechy, skórka ziemniaków, nasiona dyni, słonecznika i sezamu, niektóre warzywa (kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory) oraz niektóre owoce (maliny, agrest, kiwi, awokado).
Niektóre owoce i warzywa (np. banany, ziemniaki) są źródłem zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Poszczególne części jednej rośliny mogą mieć bowiem różną zawartość błonnika. Śliwki mają grubą skórę, będącą źródłem błonnika nierozpuszczalnego, a soczysty miąższ - błonnika rozpuszczalnego.