Owoce

Świat owoców czaruje bogactwem smaków i kolorów. Ponadto owoce mają mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie. Półki i stragany uginają się zarówno od owoców egzotycznych, jak i krajowych. Nie zapominajmy o tych ostatnich - są zawsze świeże i w pełni dojrzałe.

Owoce

Sałatka ryżowa ze słonecznikiem i ananasem

Słoneczna sałatka na ciepłe i chłodniejsze dni. Delikatny ryż świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnym ananasem, seler naciowy dodaje odświeżającej nuty, a pestki słonecznika przyjemnie chrupią.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka ze szpinaku z pomarańczą przepis na pyszną przekąskę

Sałatka ze szpinaku z pomarańczami to doskonały przepis na przekąskę, która zasmakuje każdej dbającej o linię kobiecie, która przeważnie bardziej skubie coś niż jada. Idealnie nadaje się też na uroczyste oraz romantyczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Efektowna tarta z owocami i kwiatami: piękny i pyszny deser odświętny

Efektowna tarta z owocami i kwiatami to piękny i pyszny deser świąteczny. Jej wygląd zachwyci bliskich. Zaś smak przeniesie was w wyższe rejony smaku idealnego. Jagodowo-orzechowa tarta jest po prostu zniewalająca! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rabarbar - 20 przepisów na rabarbar na słodko i nie tylko!

Rabarbar jest coraz bardziej doceniany w kuchni, bo ma wiele zastosowań. Nie tylko tradycyjne - jako surowiec na kompot czy wiosenne ciasto, ale też jako dodatek do dań mięsnych. Zobaczcie, jak możecie wykorzystać rabarbar w kuchni.

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Dolmades to tradycyjne danie greckie. Zazwyczaj te aromatyczne gołąbki owija się w liście winogron, warto jednak w sezonie na rabarbar spróbować nieco złamać tę recepturę i zawinąć pyszny farsz w liście rababarbaru. Eksplozja smaków gwarantowana. Sprawdź nasz przepis na gołąbki w liściach rabarbaru.

Ocena: 0,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki: soczysta i chrupka

Pomarańczowa surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest soczysta i chrupka. Aromatyczna surówka z popularnej pekinki, jędrnej marchewki i soczystych pomarańczy uwiedzie was smakiem. Wypróbujcie przepis na pomarańczową surówkę z kapusty pekińskiej i zaskoczcie swoich bliskich eksplozją soczystości. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar - pierwsze wiosenne warzywo - nieco zapomniane, ale warte przypomnienia. Jakie właściwości ma rabarbar? Czy rabarbar jest zdrowy? Jak wpływa na nasz organizm? Warto to wiedzieć, tym bardziej, że przez całą wiosnę możemy cieszyć się świeżym rabarbarem. Można robić z niego orzeźwiające kompoty, dodaje się go do słodkich wypieków, ale także coraz częściej do dań wytrawnych.

Oszczędny makaron ze szparagami: sprytny trik na tanie danie ze szparagów

Szparagi to sezonowe warzywo. Jędrne pędy mają licznych wielbicieli. Jednak nawet w sezonie szparagi są drogie. Proponujemy oszczędne danie, makaron ze szparagami. To sprytny sposób, jak 1 wiązką szparagów nakarmić 6 osób. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka z buraków z wiśniami - warto ją wypróbować!

Sałatka z buraków z wiśniami to wielka dawka antyoksydantów i witamin. Ponieważ są w niej czosnek oraz ziołowy sos - sałatka na pewno  podniesie odporność.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Odżywczy koktajl z kiwi, ananasa i pomarańczy: twoja zdrowa porcja owoców

Koktajl z kiwi, ananasa i pomarańczy to niezwykle smaczna bomba witamin i mikroelementów. Taki koktajl wspomaga odchudzanie i wzmacnia kondycję naszego ciała. Zawiera dużą porcję błonnika, który zmniejsza apetyt i sprzyja prawidłowej perystaltyce jelit.  Dostarcza także sporo witaminy C, która wspiera nasz układ odpornościowy i chroni ciało przed wolnymi rodnikami. To twoja idealna porcja owoców dziennie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 204