Owoce

Świat owoców czaruje bogactwem smaków i kolorów. Ponadto owoce mają mnóstwo witamin oraz wartości odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie. Półki i stragany uginają się zarówno od owoców egzotycznych, jak i krajowych. Nie zapominajmy o tych ostatnich - są zawsze świeże i w pełni dojrzałe.

Owoce

Soczysta pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi: łatwy przepis na obfity obiad

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi to przepyszny przepis na rodzinny obiad. Pomidory w otoczeniu śliwek, rodzynek i plasterków cytryny nabierają słodyczy. Sos który powstanie wypada jedynie wytrzeć pajdą chleba, to takie pyszne! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczona kasza manna - z owocami i jogurtem. Idealna na deser lub weekendowe śniadanie!

Pieczona kasza manna z owocami i jogurtem to pomysł na świetny, łatwy od przygotowania deser. Kaszę mannę pieczoną możne jeść na ciepło i zimno. Ten deser zasmakuje wszystkim amatorom kaszy manny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z kurczakiem i karambolą - jesienne wspomnienie tropikalnych wakacji

Karambolę z reguły spożywamy na surowo. Możemy ją dodawać do sałatek, deserów, ciast, dań mięsnych i rybnych. Nadaje się do przetworów i przyrządzania drinków. Znakomicie urozmaica smak sałatek, dodając im świeżego aromatu i słodko-kwaśnej, owocowej nuty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cytrynowa konfitura z jabłek: przepis na wyrafinowany przetwór owocowy

Cytrynowa konfitura z jabłek to wyjątkowy przepis na wyrafinowany dodatek do herbaty. Jabłkowe konfitury z cytryną i miętą można wykorzystać do przełożenia biszkoptu, położyć na bułce z masłem. Po prostu domowe słodkości dla każdego! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jabłka pieczone z amarantusem - pyszny deser na ciepło

Amarantus, inaczej szarłat, jest rośliną bezcenną. Nie tylko sprzyja zachowaniu zdrowia, ale też daje fantastyczne możliwości, jeśli chodzi o popisy kulinarne. Dotyczy to zarówno mąki, ziaren, jak i poppingu – czyli prażonych nasion amarantusa. Dziś proponujemy przepyszne jabłka z amarantusem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tajski deser z karambolą - przepis na pyszny sos z mango i pomarańczy z karambolą i migdałami

Karambola to egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym miąższu i wyjątkowym kształcie. Jest szczególnie popularna w Azji, ale dostępna i u nas, niemal w każdym hipermarkecie. Ugotowana w soku pomarańczowym i cukrze smakuje niebiańsko, zwłaszcza podana z sosem owocowym i chrupiącymi, prażonymi migdałami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry: łatwy przepis na potrawkę drobiową

Pierś kurczaka z brzoskwiniami i curry to łatwy przepis na pyszną potrawkę drobiową. W zależności od upodobań można przyprawić ją mniej lub bardziej pikantnie.  Słodko-kwaśny sos idealnie pasuje do łagodnego ryżu, kaszy kuskus lub bulgur. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Udka kurczaka duszone z jabłkami i winogronami: jesienne danie na pocieszenie

Udka kurczaka duszone z jabłkami i winogronami to doskonałe jesienne danie na pocieszenie. Wykorzystajcie sezonową obfitość jabłek i winogron i cieszcie się niebiańskim smakiem tego wybornego dania. Połączenie ciemnego mięsa z udek kurczaka i słodkich owoców to prawdziwa petarda smaku!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami: łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach

Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami to łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach. Dekadenckie w smaku, choć przepis czerpie ze spuścizny kuchni staropolskiej, udka słodkie i pikantne jednocześnie są po prostu przepyszne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Czerwona kapusta pieczona z orzechami: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Czerwona kapusta pieczona z orzechami to przepyszne samodzielne danie lub apetyczny dodatek do innych potraw. Współczesna kuchnia to przede wszystkim nowe podejście do sztuki przygotowania warzyw, traktowania ich technikami ognia, jak mięso. Pieczenie kondensuje smak wewnątrz kapusty i rewanżuje się prawdziwą eksplozją w ustach. Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 212