Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Rabarbar pierwszy wiosną pojawia się w sklepach i na bazarach. To doskonała baza na słodki farsz do pierogów. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pierogi z rabarbarem.
Polecamy inne desery z rabarbarem:
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Kompot z rabarbarem i goździkami
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Rabarbar nie tylko na słodko:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- łyżka oleju
- przegotowana letnia woda
- 25 dag rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- masło
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej, dodaj olej, jajko i wszystko wymieszaj ręką lub widelcem, dodając stopniowo wody. Ciasto zagnieć. Gotowe odstaw pod przykryciem.
- W tym czasie przygotuj farsz: rabarbar obierz, pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem i bułką tartą, wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, napełnij je farszem, sklej i odłożyć na bok.
- Gdy już masz gotowe pierogi, to trzeba zagotować osoloną wodę i wrzucać pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.
- Pierogi serwować z bułką tartą i roztopionym masłem lub po prostu ze śmietaną.