Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

2020-06-26
Agnieszka Grotek
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami [WIDEO]
Autor: Shutterstock Pierogi z rabarbarem mogą otwierać sezon na pierogi ze świeżymi owocami
średni
60 min
4

Rabarbar pierwszy wiosną pojawia się w sklepach i na bazarach. To doskonała baza na słodki farsz do pierogów. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pierogi z rabarbarem.

Polecamy inne desery z rabarbarem:

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Kompot z rabarbarem i goździkami

Amerykański placek z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Rabarbar nie tylko na słodko:

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Kaczka pieczona z rabarbarem

Składniki

2 szklanki mąki pszennej

jajko

łyżka oleju

przegotowana letnia woda

25 dag rabarbaru

4 łyżki cukru

2 łyżki bułki tartej

masło

bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiej, dodaj olej, jajko i wszystko wymieszaj ręką lub widelcem, dodając stopniowo wody. Ciasto zagnieć. Gotowe odstaw pod przykryciem.

W tym czasie przygotuj farsz: rabarbar obierz, pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem i bułką tartą, wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, napełnij je farszem, sklej i odłożyć na bok.

Gdy już masz gotowe pierogi, to trzeba zagotować osoloną wodę i wrzucać pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.

Pierogi serwować z bułką tartą i roztopionym masłem lub po prostu ze śmietaną.

Agnieszka Grotek