Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Agnieszka Grotek
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami [WIDEO]
Autor: Shutterstock Pierogi z rabarbarem mogą otwierać sezon na pierogi ze świeżymi owocami
średni
60 min
4

Rabarbar pierwszy wiosną pojawia się w sklepach i na bazarach. To doskonała baza na słodki farsz do pierogów. Poznaj nasz sprawdzony przepis na pierogi z rabarbarem.

Polecamy inne desery z rabarbarem:

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Kompot z rabarbarem i goździkami

Amerykański placek z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Rabarbar nie tylko na słodko:

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Kaczka pieczona z rabarbarem

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka oleju
  • przegotowana letnia woda
  • 25 dag rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • masło
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej, dodaj olej, jajko i wszystko wymieszaj ręką lub widelcem, dodając stopniowo wody. Ciasto zagnieć. Gotowe odstaw pod przykryciem.
  • W tym czasie przygotuj farsz: rabarbar obierz, pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem i bułką tartą, wymieszaj.
  • Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki, napełnij je farszem, sklej i odłożyć na bok.
  • Gdy już masz gotowe pierogi, to trzeba zagotować osoloną wodę i wrzucać pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, to znak, że są gotowe.
  • Pierogi serwować z bułką tartą i roztopionym masłem lub po prostu ze śmietaną.
Agnieszka Grotek