Nalewka z ciemnych winogron - przepis na prostą nalewkę winogronową, która urzeka smakiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z ciemnych winogron, dzięki dodatkowi przypraw: goździków, ziela angielskiego oraz wanilii, ma lekko korzenny aromat i smak. Jest słodka słodyczą winogronowego soku, ale z nutką tanin z winogronowej skórki. Po prostu pyszna! A do tego naprawdę łatwa do przygotowania, idealna dla początkujących.
SKŁADNIKI
- 1 kg ciemnych winogron
- 5-6 goździków
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 laski wanilii
- 1 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone winogrona oraz goździki, ziele angielskie i laskę wanilii zalać spirytusem i odstawić na 4-5 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem.
- Po upływie tego czasu zlać alkohol, a owoce zasypać cukrem. Codziennie potrząsać i odczekać kilka-kilkanaście dni, aż cukier całkiem się rozpuści.
- Odcedzić owoce przez sitko wyłożone gazą lub filtr do kawy, a powstały sok połączyć z alkoholem.
- Przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić na 2-3 miesiące.
Więcej przepisów na nalewki? Zapraszamy do lektury! "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" Anny Szubińskiej dostępna w najlepszych sieciach księgarskich i księgarniach stacjonarnych oraz internetowych, w tym na www.wiemiwybieram.pl, jak też w wersji e-book m.in. na woblink.pl, legimi.pl, publio.pl, ebookpoint.pl.
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis