Nalewka z ciemnych winogron - przepis na prostą nalewkę winogronową
2021-09-15

łatwy
25 min
4
Nalewka z ciemnych winogron, dzięki dodatkowi goździków, ziela angielskiego oraz wanilii, ma lekko korzenny aromat i smak. Jest słodka słodyczą winogronowego soku, ale z nutką tanin z winogronowej skórki. Pyszna!
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
SKŁADNIKI
- 1 kg ciemnych winogron
- 5-6 goździków
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 laski wanilii
- 1 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone winogrona, goździki, ziele angielskie i laskę wanilii zalać spirytusem i odstawić na 4-5 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem.
- Po upływie tego czasu zlać alkohol a owoce zasypać cukrem. Potrząsać i odczekać, aż się cukier rozpuści.
- Odcedzić owoce przez sitko wyłożone gazą, a powstały sok połączyć z alkoholem. Pozostawić na 2-3 miesiące.
Nalewki domowe