Sałatka tajska - zakochasz się w jej smaku!
2021-05-17
łatwy
25 min
2
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka tajska to cudowna mieszanina smaków - słodyczy mango, ostrości papryki, delikatności sałaty. Podobną mieszaniną smaków cechuje się użyty do niej sos. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca a jednocześnie dostarcza witaminy i błonnik.
SKŁADNIKI
- 1 duże mango, najlepiej dość twarde
- 1 czerwona papryka mała paczka mieszanki sałat
- 2 białe części małych cebulek dymki, bardzo drobno posiekane
- 1 świeże ostre chili,
- drobno pokrojone garść prażonych nerkowców (lub orzechów ziemnych), posiekanych
- Sos:
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oleju z sezamu
- 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz mango i z pomocą bardzo ostrego noża pokrój je, a także paprykę na cieniutkie paski.
- W misce lub słoiku połącz wszystkie składniki na winegret. Jeśli twoje mango jest niedojrzałe to użyj trochę mniej soku z limonki.
- W dużej misce połącz wszystkie składniki na sałatkę z wyjątkiem orzechów i ziół.
- Wlej winegret do sałatki i dopraw do smaku. Posyp orzechami i miętą i/lub kolendrą.