Sałatka tajska - zakochasz się w jej smaku!

Sałatka tajska - zakochasz się w jej smaku!
Autor: Shutterstock Sałatka tajska z dodatkiem mango i aromatycznych przypraw to po prostu niebiańska mieszanka smaków
łatwy
25 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka tajska to cudowna mieszanina smaków - słodyczy  mango, ostrości  papryki, delikatności  sałaty. Podobną mieszaniną smaków cechuje się użyty do niej sos. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca a jednocześnie dostarcza witaminy i błonnik.

SKŁADNIKI

  • 1 duże mango, najlepiej dość twarde
  • 1 czerwona papryka mała paczka mieszanki sałat
  • 2 białe części małych cebulek dymki, bardzo drobno posiekane
  • 1 świeże ostre chili,
  • drobno pokrojone garść prażonych nerkowców (lub orzechów ziemnych), posiekanych
  • Sos:
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oleju z sezamu
  • 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz mango i z pomocą bardzo ostrego noża pokrój je, a także paprykę na cieniutkie paski.
  • W misce lub słoiku połącz wszystkie składniki na winegret. Jeśli twoje mango jest niedojrzałe to użyj trochę mniej soku z limonki.
  • W dużej misce połącz wszystkie składniki na sałatkę z wyjątkiem orzechów i ziół.
  • Wlej winegret do sałatki i dopraw do smaku. Posyp orzechami i miętą i/lub kolendrą.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej