Takich mandarynek unikaj w sklepie. Będą kwaśne i z pestkami
Mandarynki są pyszne i zawierają sporą dawkę zdrowia. Sezon na te egzotyczne owoce zaczyna się już w połowie listopada. Jak wybrać słodkie mandarynki? Jak odróżnić soczyste od tych kwaśnych z pestkami? Smak zależy nie tylko od odmiany czy kraju pochodzenia, ale i zawartości soku owocowego. Dowiedz się, jak kupować mandarynki i na co zwracać uwagę.
Spis treści
- Właściwości zdrowotne mandarynek
- Ile kalorii mają mandarynki?
- Odmiany mandarynek
- Po czym poznać, że mandarynki są słodkie?
Właściwości zdrowotne mandarynek
Mandarynki to źródło witaminy C, czyli silnego przeciwutleniacza chroniącego komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Znajdziemy w nich witaminę A, E, z grupy B oraz wapń, potas, magnez, żelazo, sód i cynk. Są bogate w kwas foliowy, który stabilizuje stężenie homocysteiny. To aminokwas odpowiadający za powstawanie stanu zapalnego w tkance mózgu. Mandarynki obniżają ryzyko wystąpienia udaru mózgu i wspierają prawidłową pracę układu trawiennego.
Jedzenie mandarynek to także zastrzyk dla urody. Pozytywnie wpływają na stan skóry, wyrównują koloryt oraz zmniejszają widoczność przebarwień.
Ile kalorii mają mandarynki?
Jeden owoc obrany ze skórki waży około 60 g i zawiera około 45 kcal. Chociaż mandarynki są słodkie, ich indeks glikemiczny jest niski, więc mogą je spożywać diabetycy. Mandarynki są również polecane tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Nawodnią organizm i pomogą usunąć toksyny.
Odmiany mandarynek
- Klementynki – to połączenie gorzkiej pomarańczy i mandarynek. Są najmniejsze, mają słodki i lekko kwaśny smak oraz małą liczbę pestek.
- Satsuma – bezpestkowe mandarynek, które łatwo się obiera. Ich smak można porównać do pomarańczy.
- Tangelo – odmiana, która powstała ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Charakteryzują się zwężeniem na czubku. Skórka jest gruba i luźna. Mają orzeźwiający smak.
Po czym poznać, że mandarynki są słodkie?
- Kolor skórki – słodkie mandarynki mają bardzo intensywny pomarańczowy kolor. Żółte, zielone lub jasnopomarańczowe to owoce o cierpkim smaku, mogą być niedojrzałe.
- Grubość skórki – soczyste i słodkie owoce mają miękką i luźną skórkę. Zbyt cienka i mocno przylegająca skórka może być oznaką cierpkiego smaku.
- Miejsce po gałązce – na słodkich mandarynkach odznaczają się białe i miękkie miejsca po gałązce. Brązowe, zdrewniałe i twarde ślady oznaczają, że mandarynki po zerwaniu przechowywano bardzo długo. Ich smak może być gorzki, a miąższ suchy.
- Zapach skórki – dojrzałe i słodkie owoce charakteryzują się intensywnym cytrusowym aromatem, który wydziela skórka i liście. Stare i cierpkie owoce są bezzapachowe.
- Rozmiar – najsłodsze mandarynki są małe i ciężkie. Duże i lekkie owoce mają dość cierpki smak, zawierają mało soku i są suche.
- Pochodzenie – najlepsze są mandarynki pochodzące z Maroka i Hiszpanii. Są słodkie, soczyste i zawierają bardzo mało pestek. Cierpkie i pełne pestek owoce zazwyczaj pochodzą z Turcji.