Kolorowa sałatka z kilku składników. Idealny dodatek do najróżniejszych dań

Kolorowa sałatka z kilku składników. Idealny dodatek do najróżniejszych dań
Autor: Shutterstock.com Kolorowa sałatka z kilku składników. Idealny dodatek do najróżniejszych dań
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kolorowa sałatka, która świetnie pasuje do najróżniejszych dań. Jest prosta w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i pięknie się prezentuje. To idealny sposób na ciekawy dodatek, który urozmaici nasze codzienne menu. Ta sałatka z kuskusem jest warta wypróbowania.

Aromatyczna sałatka na każdy dzień tygodnia. Przygotujesz ją w kilka chwil

Prosta do przygotowania i niskokaloryczna sałatka z kuskusem jest niemałą gratką. Świetnie smakuje i prezentuje się obłędnie, dzięki czemu jest nie tylko świetną przekąską czy kolacją, ale również ciekawym dodatkiem do najróżniejszych dań. Jako że sama w sobie sałatka jest wegetariańska, zasmakuje ona zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom.

To wspaniały pomysł na ciekawe danie, które zamiesza nieco w naszym menu. Zamiast po raz kolejny sięgać po ziemniaki, makaron czy ryż - tym razem możemy wybrać tę aromatyczną i prostą sałatkę.

Prosty sposób na aromatyczny dodatek, który sprawdzi się na kolację, dodatek do obiady czy na grilla. A co najlepsze przygotujemy ją w zaledwie kilka minut, bez wymyślnych składników ani specjalnych umiejętności. Wystarczy kilka chwil, by móc się nią rozkoszować.

Jeśli więc chcemy trochę zamieszać w naszym codziennym menu. Ten przepis warto mieć w pamięci jeśli chcemy zaskoczyć rodzinę czy gości. To idealne połączenie sałatki i kaszy, które sprawdzi się świetnie na każdy dzień tygodnia.

SKŁADNIKI

  • 200 g kuskusu
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 awokado
  • 1 ogórek
  • 150 g mozzarelli
  • 100 g orzechów włoskich
  • garść rukoli
  • 1 łyżka zielonego pesto
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kuskus wrzucamy do miski.
  • W kubku mieszamy kostkę rosołową z 300 ml wrzącej wody.
  • Zalewamy kuskus i odstawiamy do napęcznienia.
  • Pesto mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  • Całość wylewamy na gotowy kuskus.
  • Pomidorki kroimy na pół, awokado rozdrabniamy razem z mozzarellą i orzechami, a ogórka kroimy.
  • Dodajemy do kaszy.
  • Dodajemy rukolę i całość dokładnie mieszamy.
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej