Puszyste bułeczki budyniowe piekę jak Norwegowie. Z tym przepisem zawsze się udają

norweskie bułeczki budyniowe
Autor: Shutterstock Norwedzy się nimi zajadają. Sekretem smaku tych bułeczek budyniowych jest oryginalny lukier.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Pod względem kulinarnym Norwegia kojarzy się przede wszystkim z potrawami rybnymi. Jednak nie samymi rybami stoi ten kraj. W kuchni norweskiej można znaleźć wiele pysznych dań. Jednym z przepisów, zasługujących na szczególne wyróżnienie, są bułeczki drożdżowe z budyniem, które podaje się z obłędnym lukrem. Poznajcie sprawdzony przepis na skoleboller, czyli wyśmienite bułeczki budyniowe prosto z Norwegii.

Czym są skoleboller?

Skoleboller to popularne w Norwegii bułeczki drożdżowe z dodatkiem budyniu i lukru. Ich smak podkręca kardamon, który dodaje się do ciasta. Wyśmienitym dodatkiem są także wiórki kokosowe, którymi posypuje się bułeczki. Nazywa się je także bułeczkami szkolnymi, ponieważ niegdyś dostępne był w sklepikach w szkołach. Pieczono je także na różne uroczystości odbywające się w szkołach. Są miękkie, puszyste i idealnie słodkie. Doskonałym dodatkiem jest budyń waniliowy, a zwieńczenie stanowi mleczny lukier oraz wiórki kokosowe.

Jak zrobić norweskie bułeczki budyniowe?

Przepis na skoleboller pochodzi z Norwegii, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je w domu. Wcale nie trzeba jechać do Skandynawii, aby przekonać się, jak świetnie smakują. Przygotowanie jest łatwe, ale wymaga nieco czasu. Szkolne bułeczki budyniowe powstają na bazie ciasta drożdżowego, które potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Warto jednak trochę się poświęcić, ponieważ skoleboller smakują obłędnie i znikają do ostatniego okruszka.

Jak więc upiec wyśmienite norweskie bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi? Wystarczy wybrać ten oryginalny przepis i postępować według niego krok po kroku. Bułeczki wyjdą już za pierwszym razem, a te ze sklepu szybko odejdą w zapomnienie.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – uformowanie z ciasta bułeczek
  • 3. krok – przygotowanie domowego budyniu waniliowego
  • 4. krok – nałożenie budyniu na bułeczki
  • 5. krok – upieczenie norweskich bułeczek z budyniem w piekarniku
  • 6. krok – udekorowanie bułeczek budyniowych lukrem i wiórkami kokosowymi

Jak podawać norweskie bułeczki budyniowe?

Upieczone w domu bułeczki budyniowe z lukrem i wiórkami kokosowymi są przepyszne. Są idealnie słodkie i mega puszyste. Świetnie zastąpią gotowe drożdżówki ze sklepu. Można podawać je na deser. Sprawdzą się na drugie śniadanie. Doskonale smakują z kawą. To pomysł na słodką przekąskę na wynos do pracy lub szkoły. Skoleboller można piec przez cały rok, ponieważ wszystkie potrzebne do ich przygotowania składniki są zawsze w sklepach.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • 8 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

  • budyń:
  • 400 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

  • lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

  • dodatkowo:
  • wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę. Wsypać suche drożdże, cukier, kardamon i sól. Wymieszać.
  • Wlać mleko i wbić jajko. Dodać roztopione masło. Wymieszać, a następnie ręcznie lub za pomocą miksera wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut.
  • Przygotować budyń. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Wsypać budyń w proszku i dokładnie wymieszać.
  • Do rondelka przelać mleko i zagotować. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową i energicznie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż budyń stanie się gęsty. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Na środku każdej bułeczki za pomocą dna szklanki lub kubka zrobić wgłębienie. Nałożyć porcje budyniu.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
  • Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z mlekiem.
  • Bułeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie udekorować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
  • Podawać na śniadanie, deser lub jako słodką przekąskę.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej