Tak Czesi robią pyszną sałatkę ziemniaczaną. Sekretem jej smaku jest oryginalny sos

czeska sałatka ziemniaczana
Autor: Shutterstock Najlepszą sałatkę ziemniaczaną zrobisz według czeskiego przepisu. Smakuje pysznie i sprawdza się zawsze.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Sałatki ziemniaczane są w naszym kraju niezwykle popularne. Świetny przepis mają też nasi południowi sąsiedzi. Czesi robią znakomitą sałatkę ziemniaczaną, której doskonałym uzupełnieniem oryginalny sos. Podkreśla smak ziemniaków i dobrze łączy się z pozostałymi składnikami. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na pyszną czeską sałatkę ziemniaczaną i przekonajcie się, jak wyśmienicie smakuje.

Jakie składniki do czeskiej sałatki ziemniaczanej?

Chociaż przepisów na sałatki ziemniaczane nie brakuje, do internetu właśnie trafiła receptura, która jest niezwykle popularna w Czechach. Smak prostej sałatki ziemniaczanej podkręca wyśmienity sos przyrządzony na bazie nietypowego składnika. Wszystkie składniki do czeskiej sałatki można kupić w naszych sklepach przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić czeską sałatkę ziemniaczaną? Lista niezbędnych produktów składa się z dwóch części. Pierwsza obejmuje składniki do sałatki, a druga do sosu.

  • składniki do sałatki – ziemniaki, ogórki kiszone, czerwona cebula, czosnek
  • składniki do sosu – sok z ogórków kiszonych, musztarda, oliwa z oliwek, ocet, miód, przyprawy

Jak zrobić czeską sałatkę ziemniaczaną?

Przepis na tę wyśmienitą sałatkę z gotowanych ziemniaków z oryginalnym sosem pochodzi z kuchni czeskiej. Nie jest trudny. Nie wymaga też długich godzin w kuchni, ale należy pamiętać, aby ziemniaki ugotować wcześniej. Należy je ostudzić i można schłodzić je w lodówce. Dzięki temu nabiorą przyjemnej konsystencji i będą się łatwiej kroić. Gotową sałatkę warto podawać po schłodzeniu, kiedy składniki się połączą.

Jak więc Czesi robią pyszną i sycącą sałatkę ziemniaczaną? Przepis naszych południowych sąsiadów jest łatwy i sprawdzony. Przekonajcie się sami i przygotujcie pyszną czeską sałatkę z ziemniaków w domu nawet dziś.

  • 1. krok – ugotowanie, ostudzenie i pokrojenie ziemniaków
  • 2. krok – przygotowanie sosu do sałatki ziemniaczanej
  • 3. krok – wymieszanie ziemniaków z pozostałymi składnikami
  • 4. krok – połączenie sałatki ziemniaczanej z sosem
  • 5. krok – schłodzenie sałatki ziemniaczanej w lodówce

Sałatki ziemniaczane – najlepsze przepisy

Z czeskiego przepisu na sałatkę ziemniaczaną warto skorzystać. Jest łatwa, pyszna i sycąca. Świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub kolację. Można podawać ją do dań z grilla i jako imprezową przekąskę. Jeżeli lubicie sałatki z ziemniaków, poniżej znajdziecie kilka przepisów, które na pewno przypadną wam do gustu. Nie tylko Czesi mają świetny przepis na ten ziemniaczany przysmak. Sprawdźcie, jak sałatki ziemniaczane robi się w innych krajach.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g ogórków kiszonych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  •  
  • sos:
  • 100 ml soku z kiszonych ogórków
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta suszonego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  • Przygotować sos. Sok z ogórków kiszonych wymieszać z oliwą z oliwek, musztardą, octem i miodem. Doprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolity sos.
  • D ziemniaków dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Wymieszać.
  • Wlać sos i wymieszać.
  • Wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
  • Podawać jako przekąskę, na kolację lub dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich z grilla.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej