Patatosalata, czyli grecka sałatka ziemniaczana. Niezwykle prosta i obłędnie pyszna

grecka sałatka ziemniaczana
Autor: Shutterstock Grecka sałatka ziemniaczana Patatosalata zaskakuje składnikami i super smakiem.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Potrawy kuchni greckiej są pyszne i aromatyczne. Przygotowywane są z prostych składników, a przepisy nie są skomplikowane. Taka właśnie jest ta grecka sałatka ziemniaczana. Patatosalata, czyli πατατοσαλάτα, smakuje wyśmienicie, jest łatwa, a wszystkie składniki są w polskich sklepach. Oto sprawdzony przepis na obłędną grecką sałatkę z młodych ziemniaków.

Jak zrobić grecką sałatkę ziemniaczaną?

Do ugotowanych ziemniaków należy dodać czarne i zielone oliwki, dymkę, kapary i anchois oraz koperek. Składniki miesza się, a na koniec wlewa sos przyrządzony na bazie oliwy z oliwek, octu winnego, miodu i przypraw. Sałatka ma orzeźwiający smak, który zawdzięcza dodatkowi świeżo otartej skórki z cytryny.

Przepis na grecką sałatkę ziemniaczaną?

  • Przepisy na sałatki ziemniaczane charakteryzują się tym, że nie są skomplikowane. Chociaż ten przepis pochodzi z Grecji, patatosalata z młodych ziemniaków jest łatwa.
  • Przygotowanie sałatki nie zajmuje wiele czasu. Ziemniaki można ugotować wcześniej.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są dostępne w polskich sklepach. Oliwę z oliwek, kapary czy oliwki można kupić przez cały rok.
  • Sałatkę wzbogaci pokruszony ser feta, posiekane suszone lub koktajlowe pomidorki czy grillowana czerwona papryka.

Kiedy podawać grecką sałatkę ziemniaczaną?

Pyszna patatosalata może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest sycąca. Świetnie smakuje także jako dodatek do dań głównych mięsnych i wegetariańskich. Doskonale pasuje do potraw z grilla. Sałatkę ziemniaczaną można też zabrać ze sobą na wynos i zjeść na lunch w pracy. To również pomysł na pyszne danie na imprezę i wegetariańską kolację.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 200 g zielonych oliwek
  • 200 g czarnych oliwek
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki kaparów
  • 6 filecików anchois
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sól

  • sos:
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml octu winnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia, a następnie obrać, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski.
  • Oliwę z oliwek wymieszać z octem i miodem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do ziemniaków dodać zielone i czarne oliwki, pokrojone w drobną kostkę anchois, posiekaną dymkę, koperek, kapary i skórkę cytrynową. Doprawić solą i wymieszać.
  • Do sałatki wlać sos, wymieszać i odstawić na godzinę.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej