Kapary - smak, właściwości i zastosowania kaparów
Ostre, o ciekawym smaku, egzotyczne — takie są kapary. Są nasycone smakiem, nadają potrawom wyrazistości, a jednocześnie dostarczają sporej dawki substancji odżywczych. Dlatego warto je jadać ?
Spis treści
- Jak wyglądają kapary?
- Jak smakują kapary?
- Czy kapary są zdrowe?
- Jak wykorzystać właściwości kaparów?
- Kto nie powinien jeść kaparów?
- Zastosowania kulinarne
- Kapary — cena
- Przechowywanie kaparów
Top warto wiedzieć o kaparach:
- 1. Jak wyglądają kapary?
- 2. Jak smakują kapary?
- 3. Czy kapary są zdrowe?
- 4. Jak wykorzystać właściwości kaparów?
- 5. Kto nie powinien jeść kaparów?
- 6. Zastosowania kulinarne
- 7. Kapary — cena
- 8. Przechowywanie kaparów
Jak wyglądają kapary?
Istnieje ponad 250 gatunków kaparów, jednak w Polsce dostępna jest tylko niewielka ich część. Pączki różnią się od siebie wielkością. Najmniejsze przypominają ziarenko pieprzu, inne odmiany mogą mieć wielkość oliwki. Im są większe, tym intensywniejsze w smaku. Z kolei mniejsze owoce są bardziej aromatyczne. Pąki kwiatowe zbiera się ręcznie przed kwitnieniem, suszy na słońcu, a następnie marynuje.
Jak smakują kapary?
Kapary są cierpkie, gorzkawe i ostre, bardzo intensywne w smaku. Przypominają nieco zielone oliwki, ale z wyczuwalnym aromatem pieprzu i chrzanu. Na ich smak wpływa nie tylko gatunek rośliny. Znaczenie ma także czas zbioru, wielkość i sposób obróbki. To produkt, który szczególnie upodobała sobie kuchnia włoska i hiszpańska. Ze względu na aromat i oryginalną nutę smakową, ale także właściwości zdrowotne.
Czy kapary są zdrowe?
Kapary składają się w 80% z wody. Łyżka stołowa dostarcza organizmowi jedynie 2 kcal, za to sporo substancji odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy. Każde 100 gram pączków zawiera 5 g węglowodanów, 3 g błonnika, 2 g białka. Zawiera także niecały gram tłuszczów. Ponadto dostarcza witaminy C, A, K, E, z grupy B oraz sporo żelaza i potasu. Kapary są bogate w przeciwutleniacze.
Jak wykorzystać właściwości kaparów?
Właściwości prozdrowotne kaparów są imponujące. Regulują pracę układu pokarmowego i przyspieszają spalanie tłuszczów. Wspomagają wątrobę, a także niwelują wzdęcia i gazy. Dzięki zawartości rutyny wzmacniają odporność. Ponadto mają działanie wykrztuśne, moczopędne i przeciwzapalne. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, ograniczają ryzyko nowotworów. Stosowane są również w chorobie reumatycznej i zapaleniu stawów ograniczając dolegliwości bólowe. Są też uważane za afrodyzjak, a dieta w nie bogata ma chronić przed impotencją.
Kto nie powinien jeść kaparów?
Mimo że kapary są bardzo zdrowe, nie każdemu dęba służyły również dobrze. Ze względu na wysoką zawartość sodu kaparów powinny unikać osoby:
na diecie niskosodowej
mające problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie
chorujące na nadciśnienie i choroby serca
osoby z niedoborem wapnia, słabym układem kostnym i chore na osteoporozę
kapary nie są polecane w ciąży
Zastosowania kulinarne
Kapary są składnikiem wielu potraw kuchni śródziemnomorskiej, wzmacniając smak sosów i past. Są ważnym składnikiem sosów remoulade i tartare oraz hiszpańskiej tapanady. Pasują również do serów. Kapary mogą stanowić zdrowy zamiennik soli podczas gotowania.
Kapary — cena
Ceny kaparów są dość zróżnicowane, wiele zależy od ich pochodzenia i miejsca zakupu. W marketach można kupić niewielki słoik kaparów (200-250 ml) za 5-6 zł. Niedrogie, dobrej jakości kapary można niekiedy dostać w czasie specjalnych promocji marketach - Lidlu i Biedronce. Produkty ekologiczne, pochodzące z certyfikowanych upraw są sporo droższe. Za najlepsze kapary na świecie uważane są drobniutkie pączki, pochodzące z południa Francji. Charakteryzuje je bardzo łagodny smak.
Przechowywanie kaparów
Kapary sprzedawane są zazwyczaj w szklanych, szczelnie zamykanych słoiczkach, zanurzone w zalewie. I tak należy je przechowywać. Otwarte opakowanie należy przechowywać w lodówce, najlepiej w oryginalnym opakowaniu. Wszystkie pączki powinny być przykryte zalewą. W przeciwnym razie wystające ponad zalewę owoce wyschną.