Papryka pieczona marynowana w oliwie. Jak zrobić doskonałą pieczoną paprykę?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Pieczona papryka zamarynowana w oliwie z dodatkiem octu winnego, czosnku i pieprzu może być podstawą do różnych dań: sałatek, zup, przystawek, sosów. Upieczona w całości zatrzyma cały sok oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki. Jak zrobić pieczoną papryką w zalewie z oliwy?
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do 200ºC. Blachę z piekarnika wyłóż folią aluminiową (unikniesz szorowania blachy).
- Umyte papryki w całości połóż na blasze. W czasie pieczenia 2 -3 razy obróć każdą paprykę. Skórka powinna być prawie brązowo-czarna. Pieczenie trwa 30-45 minut.
- Gorące papryki włóż do torby foliowej i zawiąż.
- Gdy papryki ostygną, przełóż je do miski. Każdą obierz ze skórki (schodzi łatwo), usuń pestki i białe włókna. Rób to nad sitem położonym na misce, spływający sok przyda się, jeśli zechcesz zrobić zupę lub sos.
- Oliwę zmieszaj z odrobiną octu winnego, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Smak sosu możesz zmieniać dodając np. anchois, siekane kapary, oregano, tymianek.
- Obrane strąki podziel wzdłuż na części. Ułóż w płaskim naczyniu i zalej oliwą z przyprawami.
Sałatkę wzbogaci dodatek pokruszonej fety lub koziego sera.
Przechowywanie
Warto upiec na raz większą ilość papryki. Obrana i zalana czystą oliwą bez przypraw może postać w lodówce siedem do dziesięciu dni.
Polecamy też:
Super papryka w musztardzie po chorwacku
Peperonata czyli pyszne danie warzywne z papryką w roli głównej
Pieczone słodkie papryczki chili - pyszna przystawka na ciepło
Zobacz galerię i dowiedz się, jak marynować paprykę