Papryka pieczona marynowana w oliwie. Jak zrobić doskonałą pieczoną paprykę?

2022-08-05
Papryka pieczona marynowana w oliwie. Jak zrobić doskonałą pieczoną paprykę?
Autor: Shutterstock Pieczona papryka w oliwie jest pyszna jako samodzielne danie, albo baza do przygotowania bardziej wyszukanych potraw.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Pieczona papryka zamarynowana w oliwie z dodatkiem octu winnego, czosnku i pieprzu może być podstawą do różnych dań: sałatek, zup, przystawek, sosów. Upieczona w całości zatrzyma cały sok oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki. Jak zrobić pieczoną papryką w zalewie z oliwy?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do 200ºC. Blachę z piekarnika wyłóż folią aluminiową (unikniesz szorowania blachy). 
  • Umyte papryki w całości połóż na blasze. W czasie pieczenia 2 -3 razy obróć każdą paprykę. Skórka powinna być prawie brązowo-czarna. Pieczenie trwa 30-45 minut.
  • Gorące papryki włóż do torby foliowej i zawiąż.
  • Gdy papryki ostygną, przełóż je do miski. Każdą obierz ze skórki (schodzi łatwo), usuń pestki i białe włókna. Rób to nad sitem położonym na misce, spływający sok przyda się, jeśli zechcesz zrobić zupę lub sos.
  • Oliwę zmieszaj z odrobiną octu winnego, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Smak sosu możesz zmieniać dodając np. anchois, siekane kapary, oregano, tymianek.
  • Obrane strąki podziel wzdłuż na części. Ułóż w płaskim naczyniu i zalej oliwą z przyprawami.
Odmiany i właściwości papryki

Sałatkę wzbogaci dodatek pokruszonej fety lub koziego sera.

Przechowywanie

Warto upiec na raz większą ilość papryki. Obrana i zalana czystą oliwą bez przypraw może postać w lodówce siedem do dziesięciu dni.

Polecamy też:

Super papryka w musztardzie po chorwacku

Peperonata czyli pyszne danie warzywne z papryką w roli głównej

Pieczone słodkie papryczki chili - pyszna przystawka na ciepło

Zobacz galerię i dowiedz się, jak marynować paprykę