Super papryka w musztardzie po chorwacku

Super papryka w musztardzie po chorwacku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Papryka w musztardowym sosie to  oryginalny  sposób jej konserwowania, rodem ze słonecznej Chorwacji.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papryka w musztardzie po chorwacku to pyszny dodatek do dań mięsnych  lub kanapek. Jej przygotowanie nie jest  skomplikowane, a efekt - niespodziewanie pyszny!

Składniki

  • 12 dużych, mięsistych papryk (czerwona, zielona i żółta)

  • 150 ml octu 10%

  • 150 ml wody

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka soli

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 6 liści laurowych

  • 300 g musztardy

  • 150 ml oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki myjemy, przecinamy, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w paseczki.

  • Do garnka wlewamy ocet, wodę i dosypujemy cukier, sól, dodajemy ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mieszamy i dorzucamy paprykę.

  • Mała ilość zalewy to nie problem, papryka podczas gotowania puści sok. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 min. Paprykę odcedzamy i studzimy.

  • Musztardę mieszamy z olejem, trzepaczką lub mikserem. Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

  • Sałatka nie wymaga pasteryzacji, jeśli będzie przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli takiego nie mamy - warto poddać ja pasteryzacji przez 10-15 minut (liczone od zagotowania się wody).

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3