Super papryka w musztardzie po chorwacku

2021-03-29
Super papryka w musztardzie po chorwacku
Autor: Shutterstock Papryka w musztardowym sosie to  oryginalny  sposób jej konserwowania, rodem ze słonecznej Chorwacji.
łatwy
60 min
4

Papryka w musztardzie po chorwacku to pyszny dodatek do dań mięsnych  lub kanapek. Jej przygotowanie nie jest  skomplikowane, a efekt - niespodziewanie pyszny!

Polecamy też:

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 12 dużych, mięsistych papryk (czerwona, zielona i żółta)
  • 150 ml octu 10%
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 300 g musztardy
  • 150 ml oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki myjemy, przecinamy, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w paseczki.
  • Do garnka wlewamy ocet, wodę i dosypujemy cukier, sól, dodajemy ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mieszamy i dorzucamy paprykę.
  • Mała ilość zalewy to nie problem, papryka podczas gotowania puści sok. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 min. Paprykę odcedzamy i studzimy.
  • Musztardę mieszamy z olejem, trzepaczką lub mikserem. Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
  • Sałatka nie wymaga pasteryzacji, jeśli będzie przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli takiego nie mamy - warto poddać ja pasteryzacji przez 10-15 minut (liczone od zagotowania się wody).