Ziemniaki to najlepszy pokarm na smutki. Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje pożądnej porcji węglodowodanów. Jednak przygotowanie kartofli rodzi pytania: Ile gotować ziemniaki? Jak gotować ziemniaki? A może jednak upiec? Odpowiadamy na wszystkie pytania i radzimy, jak w zdrowy sposób ugotować ziemniaki, aby zachować ich smak i wartości odżywcze.
Gotowanie ziemniaków uzależnione jest od kilku czynników. Po pierwsze od wieku ziemniaków. Młode bulwy mają mniej krochmalu - skrobi ziemniaczanej - a więcej wody. Gotują się szybko. Dojrzałe bulwy gotują się nieco dłużej. W przypadku jesiennych zbiorów czas gotowania ziemniaków może się różnić ze względu na odmianę. Pewnie już spotkaliście się z określeniami ziemniaków: sałatkowe, do pieczenia, do gotowania? Istnieje wiele odmian ziemniaków. Ale nie przejmujcie się, różnice w gotowaniu to zaledwie kilka minut. Zobacz >>> ILE GOTOWAĆ ZIEMNIAKI: CAŁE, POKROJONE, W MUNDURKACH?