Ziemniaki pieczone w piekarniku - podajemy dobry przepis na pieczone ziemniaki [WIDEO]

2019-12-01 10:52

Ziemniaki pieczone w piekarniku to danie, którego przygotowanie wydaje się bardzo proste. Jak jednak to zrobić, aby pieczone ziemniaki nie były suche i nie przypiekły się zanadto? Zdradzamy przepis na pyszne ziemniaki z piekarnika.

Ziemniaki pieczone w piekarniku: podajemy dobry przepis [WIDEO]
Autor: Shutterstock Pieczone ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięs

Spis treści

  1. Jakie ziemniaki wybrać?
  2. Podgotuj ziemniaki przed pieczeniem
  3. Ziemniaki pieczone obrane czy w mundurkach?
  4. Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?
  5. Z czym zapiekać ziemniaki - pomysły:
  6. Do czego podawać pieczone ziemniaki?
  7. ZOBACZ TEŻ WIDEO z krótką ściągą z pieczenia ziemniaków!
  8. Spróbuj swoich sił w naszym quizie:
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Co zrobić, aby przygotować pyszne ziemniaki pieczone w piekarniku:

Upieczenie ziemniaków w piekarniku wydaje się bardzo proste. Jak jednak to zrobić, aby ziemniaki nie były suche i nie przypiekły się zanadto?

Jakie ziemniaki wybrać?

Wybierz odpowiednią odmianę ziemniaków – w supermarketach znajdziesz odmiany przeznaczone do pieczenia. Te nie wymagają podgotowywania przed pieczeniem, a po  upieczeniu ich miąższ jest  delikatny i sypki.

Polecamy:  Jakie ziemniaki wybrać do sałatki, na puree, placki i frytki? [odmiany ziemniaków]

Podgotuj ziemniaki przed pieczeniem

Jeśli  nie masz możliwości kupienia odmiany ziemniaków przeznaczonej do pieczenia – zanim zaczniesz ziemniaki piec – zagotuj je w lekko osolonej wodzie – unikniesz w ten sposób  wpadki, polegającej na tym, że ziemniaki będą twarde i suche nawet po godzinie pieczenia. Albo do podgotowania, albo po nim pokrój ziemniaki na połówki lub w ćwiartki - w zależności od wielkości ziemniaka. Pamiętaj, aby kawałki miały podobną wielkość, dzięki czemu powinny się równomiernie zapiec.

Ziemniaki pieczone obrane czy w mundurkach?

Sam decydujesz, czy pieczesz ziemniaki w skórce czy obrane. Gdy  ziemniaki po umyciu nie prezentują się pięknie – lepiej  je obierz – unikniesz bardzo nieapetycznych niespodzianek typu sine przebarwienia niewidoczne przez skórkę.

Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?

Zaopatrz się w olej i specjalną przyprawę ziołową do pieczonych ziemniaków. Pieczone ziemniaki wspaniale smakują także w połączeniu z tymiankiem lub rozmarynem. Z tym ostatnim trzeba jednak uważać, bo jest bardzo aromatyczny. Podgotowane ziemniaki ułóż na blasze bądź w naczyniu żaroodpornym. Skrop ziemniaki olejem, a następnie posyp obficie wybranymi przyprawami. Wstaw kartofle do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180°C, aż ziemniaki się zarumienią.

Świetnie smakują również ziemniaki upieczone bez jakichkolwiek przypraw. Po wyjęciu z piekarnika warto położyć na każdy ziemniak odrobinę masła i posypać je grubo zmieloną solą.

Z czym zapiekać ziemniaki - pomysły:

Ziemniaki pieczone z ziołami

Ziemniaki pieczone z bryndzą

Ziemniaki pieczone po australijsku z ziołową śmietaną

Pieczone ziemniaki hasselback

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem

Ziemniaki pieczone jak z ogniska

Ziemniaki pieczone w folii z kremem serowym

Ziemniaki pieczone z pestkami

Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku

Do czego podawać pieczone ziemniaki?

Tak przygotowane kartofle dobrze smakują jako dodatek do dań mięsnych, a także w połączeniu z sosem czosnkowym, tzatzikami, jogurtem greckim, twarożkiem.

Zobacz przepisy:

Sos czosnkowy - łatwy i smaczny

Tzatziki. Co to jest? Przepis na grecki sos jogurtowy

Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką

ZOBACZ TEŻ WIDEO z krótką ściągą z pieczenia ziemniaków!

 

Spróbuj swoich sił w naszym quizie:

Zobacz, jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE