Ziemniaki pieczone w piekarniku - podajemy dobry przepis na pieczone ziemniaki [WIDEO]
Ziemniaki pieczone w piekarniku to danie, którego przygotowanie wydaje się bardzo proste. Jak jednak to zrobić, aby pieczone ziemniaki nie były suche i nie przypiekły się zanadto? Zdradzamy przepis na pyszne ziemniaki z piekarnika.
Spis treści
- Jakie ziemniaki wybrać?
- Podgotuj ziemniaki przed pieczeniem
- Ziemniaki pieczone obrane czy w mundurkach?
- Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?
- Z czym zapiekać ziemniaki - pomysły:
- Do czego podawać pieczone ziemniaki?
- ZOBACZ TEŻ WIDEO z krótką ściągą z pieczenia ziemniaków!
- Spróbuj swoich sił w naszym quizie:
Co zrobić, aby przygotować pyszne ziemniaki pieczone w piekarniku:
- Jakie ziemniaki wybrać?
- Czy gotować ziemniaki przed pieczeniem?
- Obrane czy w mundurkach?
- Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?
- Z czym zapiekać ziemniaki - pomysły:
- Do czego podawać pieczone ziemniaki?
Upieczenie ziemniaków w piekarniku wydaje się bardzo proste. Jak jednak to zrobić, aby ziemniaki nie były suche i nie przypiekły się zanadto?
Jakie ziemniaki wybrać?
Wybierz odpowiednią odmianę ziemniaków – w supermarketach znajdziesz odmiany przeznaczone do pieczenia. Te nie wymagają podgotowywania przed pieczeniem, a po upieczeniu ich miąższ jest delikatny i sypki.
Polecamy: Jakie ziemniaki wybrać do sałatki, na puree, placki i frytki? [odmiany ziemniaków]
Podgotuj ziemniaki przed pieczeniem
Jeśli nie masz możliwości kupienia odmiany ziemniaków przeznaczonej do pieczenia – zanim zaczniesz ziemniaki piec – zagotuj je w lekko osolonej wodzie – unikniesz w ten sposób wpadki, polegającej na tym, że ziemniaki będą twarde i suche nawet po godzinie pieczenia. Albo do podgotowania, albo po nim pokrój ziemniaki na połówki lub w ćwiartki - w zależności od wielkości ziemniaka. Pamiętaj, aby kawałki miały podobną wielkość, dzięki czemu powinny się równomiernie zapiec.
Ziemniaki pieczone obrane czy w mundurkach?
Sam decydujesz, czy pieczesz ziemniaki w skórce czy obrane. Gdy ziemniaki po umyciu nie prezentują się pięknie – lepiej je obierz – unikniesz bardzo nieapetycznych niespodzianek typu sine przebarwienia niewidoczne przez skórkę.
Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?
Zaopatrz się w olej i specjalną przyprawę ziołową do pieczonych ziemniaków. Pieczone ziemniaki wspaniale smakują także w połączeniu z tymiankiem lub rozmarynem. Z tym ostatnim trzeba jednak uważać, bo jest bardzo aromatyczny. Podgotowane ziemniaki ułóż na blasze bądź w naczyniu żaroodpornym. Skrop ziemniaki olejem, a następnie posyp obficie wybranymi przyprawami. Wstaw kartofle do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180°C, aż ziemniaki się zarumienią.
Świetnie smakują również ziemniaki upieczone bez jakichkolwiek przypraw. Po wyjęciu z piekarnika warto położyć na każdy ziemniak odrobinę masła i posypać je grubo zmieloną solą.
Z czym zapiekać ziemniaki - pomysły:
Ziemniaki pieczone po australijsku z ziołową śmietaną
Ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem
Ziemniaki pieczone jak z ogniska
Ziemniaki pieczone w folii z kremem serowym
Fantastyczne ziemniaki pieczone w woreczku
Do czego podawać pieczone ziemniaki?
Tak przygotowane kartofle dobrze smakują jako dodatek do dań mięsnych, a także w połączeniu z sosem czosnkowym, tzatzikami, jogurtem greckim, twarożkiem.
Zobacz przepisy:
Sos czosnkowy - łatwy i smaczny
Tzatziki. Co to jest? Przepis na grecki sos jogurtowy
Twarożek z rzodkiewką i czarnuszką
ZOBACZ TEŻ WIDEO z krótką ściągą z pieczenia ziemniaków!
Spróbuj swoich sił w naszym quizie:
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska